Suomen Sadankomitea ry
TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014
Hallituksen esitys syyskokoukselle
1. Johdanto
Sadankomitea on vuonna 2013 juhlitun 50-vuotisjuhlavuotensa jälkeen valmis uusiin haasteisiin. Järjestöllä on uusi syyskokouksessa 2013 hyväksytty periaateohjelma, johon toiminta pohjaa. Juhlavuosi on myös kasvattanut järjestön jäsenmäärää ja vahvistanut taloutta.
2. Rauhanpoliittinen toiminta
Sadankomitea järjestää monipuolista rauhanpoliittista toimintaa. Toiminnan tarkoituksena on vaikuttaminen Sadankomitean arvojen mukaisesti. Vaikuttamisen menetelminä voivat olla niin seminaarit, kannanotot, julkaisut, lausunnot kuin avoin ja väkivallaton kansalaistottelemattomuuskin.
Rauhanpoliittisen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa on keskeisessä roolissa hallituksen nimeämä turvallisuuspoliittinen työryhmä, jolla on luottamustoiminen puheenjohtaja. Ryhmään on säännöllisesti jäsenistölle avoin haku. Työryhmän jäsenten lisäksi kokouksiin kutsutaan Pax-lehden päätoimittaja ja muut keskeiset luottamushenkilöt ja työntekijät.
2.1. Kansainvälinen toiminta
Sadankomitea on jäsenenä monissa kansainvälisissä järjestöissä ja verkostoissa sekä osallistuu kansainvälisiin kampanjoihin. Rauhanliike on aidosti kansainvälinen liike, jonka toiminnoista monet tapahtuvat samaan aikaan eri puolilla maailmaa. Sadankomitean kaiken toiminnan osalta kansainvälisen ja kansallisen toiminnan erottaminen toisistaan ei ole mahdollista.
International Peace Bureau, IPB on Sadankomitean tärkeä jäsenyysjärjestö. IPB on perinteikäs Nobelillakin palkittu YK:n ECOSOC-statuksen omaava järjestö, joka järjestää muun muassa seminaareja ja kampanjoita sekä julkaisee kirjoja ja tietopaketteja. Sadankomitea toteuttaa IPB:n kampanjoita, esimerkiksi asevarustelun vastaista päivää (Global Day Against Military Spending) Suomessa yhteistyössä Rauhanliiton ja Rauhanpuolustajien kanssa.
Sadankomitea on myös aseväkivallan vastaisen verkoston IANSA:n jäsen sekä War Resisters Internationalin liitännäisjäsen. Sadankomitea toteuttaa näiden järjestöjen kampanjoita Suomessa mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi aseväkivallan vastaista viikkoa.
2.2. Nuorisotoiminta
Osa Sadankomitean toiminnasta on suunnattu erityisesti nuorille. Nuorille suunnattua toimintaa ovat esimerkiksi Pax-klubit ja osa keskustelutilaisuuksista sekä esimerkiksi yhteistyössä Pax- ja Ydin-lehtien kanssa järjestettävät toimittajakoulutukset. Lisäksi Sadankomitean toimintaa esitellään erityisesti nuorille suunnattuissa tapahtumissa. Sadankomitean toimintaan ei ole ala-tai yläikärajaa.
Toimintaa pyritään järjestämään myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kauempana toiminnan paikoista asuville jäsenille maksetaan matkakorvauksia, jotta matkakulut eivät tule esteeksi toimintaan osallistumiselle.
Sadankomitea esittelee työtään erilaisissa yleisötilaisuuksissa, kuten Maailma kylässä -tapahtumassa, Pax-festareilla sekä muilla Sadankomitealle sopivilla kesäfestareilla ja muissa tapahtumissa, joihin on mahdollista päästä ja joilla kiinnostuneita ihmisiä liikkuu.
Nuorisotoiminnasta vastaa osa-aikainen palkattu tapahtumakoordinaattori.
2.3. Vaikuttamistyö
Sadankomitean työn ydintä on vaikuttamistyö ja siihen voidaan lukea myös tapahtumien järjestäminen sekä tiedotustoiminta. Varsinainen vaikuttamistyö koostuu kuitenkin julkaisujen tuottamisesta, yhteistyöstä valtionhallinnon ja poliitikkojen kanssa sekä lausunnoista, joita valtionhallintoon säännöllisesti eri aiheista lähetetään.
Vuonna 2013 aloitettiin kansalaisaloitteen allekirjoitusten kerääminen asevelvollisuuden lakkauttamiseksi. Sadankomitea on ollut työssä aktiivisesti mukana aloitteen suunnitteluvaiheesta lähtien. Yhteistyökumppaneina tässä hankkeessa ovat muun muassa Aseistakieltäytyjäliitto, Edistyspuolue, Vihreä miesliike, Profeministimiehet, Vihreät naiset, Avoin ministeriö, Miesten tasa-arvo, Piraattipuolue ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto. Tavoitteena on 50 000 allekirjoitusta ja aloitteen eduskuntakäsittely. Mikäli raja ylitetään tehdään myös aktiivista lobbaustyötä kansanedustajien suuntaan asevelvollisuuden vaihtoehdoista.
Sadankomitea nostaa esille vuonna 2014 rypäleasekysymystä ja jatkaa työtään vuonna 2013 hyväksytyn kansainvälisen asekauppasopimuksen voimaan tulon ja tiukan tulkinnan edistämiseksi. Järjestö jatkaa aktiivista vaikuttamistyötä rauhan puolesta ja asevarustelua vastaan.
2.4. Julkaisutoiminta
Sadankomitea julkaisee Pax-lehteä yhteistyössä Rauhanliiton kanssa. Lehti ilmestyy viisi kertaa vuonna 2014, kerran paperilehtenä lähinnä kesäjakelua varten ja neljä kertaa verkkolehtenä osoitteessa www.pax.fi. Lehdestä ja toimituskunnan työstä vastaa palkkiotoiminen päätoimittaja.
Pax-lehdessä julkaistaan rauhanpoliittisia uutisia, turvallisuuspolitiikka käsitteleviä artikkeleita ja
muuta vapaaehtoispohjalta toimivan toimituskunnan tuottamaa sisältöä. Toimituskunnan kokoukset ovat kaikille avoimia ja kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä mukaan tekemään lehteä.
Sadankomitea on Ydin-lehteä julkaisevan Ydin-julkaisut ry:n jäsen. Ydin-lehti on aatteellisesti Sadankomiteaa lähellä ja Sadankomitean jäsenet saavat Ydin-lehden jäsenetuna kotiin postitettuna neljä kertaa vuodessa.
Perinteinen jäsenkirje lähetetään jäsenistölle kolme kertaa vuodessa. Kirjeissä kerrotaan Sadankomitean toiminnasta, tilaisuuksista ja kansainvälisistä kampanjoista, järjestöuutisia, sekä toisinaan keskeisimmistä rauhanpoliittisista uutisista. Lisäksi jäsenistölle viestitään sähköpostilistan ja sosiaalisen median kautta.
Sadankomitea on pitänyt tavoitteenaan julkaista kotimaista rauhankirjallisuutta vähintään yhden kirjan vuositahtia. Vuonna 2014 julkaistaan EU – rauhannobelisti -pamfletti.
2.5. Hankkeet
Sadankomitea toteuttaa vuonna 2014 seuraavat hankkeet:
Sadankomitea julkaisee vuonna 2014 pamfletin EU – rauhannobelisti, jossa erilaiset kirjoittajat kirjoittavat EU:sta ja EU:n rauhanrakennustoiminnasta kriittisesti omasta näkökulmastaan. Kirja julkaistaan ennen toukokuussa järjestettäviä europarlamenttivaaleja. Kirjan julkistamisen yhteydessä järjestetään teeman mukainen vaaliseminaari.
Vuonna 2014 Sadankomitea toteuttaa Rauhan tie – reitti kartalla -verkkosivuston. Sivusto esittelee tavoitetilan, utopian ajasta, jossa maailman rauha vallitsee. Joukko ihmisiä aloittaa matkansa kävellen Euraasian halki ja heidän reittinsä muodostaa rauhan, solidaarisuuden ja monikulttuurisuuden pyhiinvaellusmatkan. Matka kulkee läpi valtioiden rajojen ja alueiden, jotka ovat aiemmin olleet konfliktien riivaamia. Rauhan tie – reitti kartalla on hanke, joka pohjustaa tavoitettaan keräämällä virtuaaliselle kartalle tietoa esteistä ja ongelmista, kuten suljetuista rajoista, vaarallisista alueista ja konflikteista.
Suomenlahden alueen nuoret on nuorille aikuisille suunnattu kurssi, joka päättyy laajempaan julkiseen päätösseminaariin. Kokonaisuus järjestetään kesällä 2014 ja siihen etsitään avoimella haulla 10-20 osallistujaa kustakin Suomenlahden rantavaltiosta. Kurssin ja seminaarin teemoina ovat muun muassa ympäristö, talous ja turvallisuus. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä kolmen maan eri nuorisojärjestöjen sekä muiden mahdollisten tukijoiden kanssa. Lähialueyhteistyö Viron, Venäjän ja Suomen nuorten välillä synnyttää kulttuurisia, taloudellisia ja tiedollisia verkostoja sekä ennen kaikkea parantaa keskinäisen yhteistyön muodossa alueen rauhanomaista tulevaisuutta.
3. Hallinto
Sadankomitean hallintoa pyörittää pääsihteeri. Kirjanpito ostetaan kirjanpitäjältä. Toimisto sijaitsee Rauhanliiton omistamalla Rauhanasemalla Helsingin Pasilassa. Sadankomitealla on Rauhanasemalla huone yhdessä Ydin-lehden kanssa. Iso osa tapahtumista järjestetään Rauhanaseman tiloissa.
Sadankomitean sääntömääräinen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja sääntömääräinen syyskokous loka-marraskuussa.
Hallituksen jäsenet valitaan aina kahden vuoden kaudeksi siten, että puolet on erovuorossa samalla kertaa. Hallitus kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa. Hallitus nimittää työryhmiä tarpeen mukaan temaattiseen työskentelyyn tai jonkin tietyn toimintamuodon järjestämiseksi.
Sadankomitea on jäsenenä seuraavissa suomalaisissa kansalaisjärjestöissä:
Suomen Rauhanliitto ry
Suomen YK-liitto ry
Rauhankasvatusinstituutti ry
Kepa ry
Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS
Taksvärkki ry
Kehys ry
Suomen Oneworld -portaaliyhdistys ry (maailma.net)
Lisäksi Sadankomitea on mukana Konfliktinehkäisyverkosto Katussa ja on tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin kannatusjäsen.
Sadankomitean toimintaa rahoitetaan valtionavun lisäksi jäsen- ja tukimaksuilla, erityisavustuksilla, toiminnan tuotoilla ja varainhankinnalla. Hallitus vastaa talouden seurannasta ja koordinoinnista. Varainhankintaa tehdään muun muassa verkkokaupan, festivaalimyynnin ja projektirahoituksen avulla.