Vahva tuki YK:n yleiskokouksen toiselle autonomisia aseita koskevalle päätöslauselmalle laajentaa keskusteluja vuonna 2025 ja antaa valtuudet ensimmäistä kertaa kaikki valtiot osallistaville neuvotteluille New Yorkissa.
YK:n yleiskokouksen ensimmäinen komitea hyväksyi 5.11.2024 toista vuotta peräkkäin autonomisia asejärjestelmiä koskevan päätöslauselman, jossa tunnustetaan uusiin teknologioihin, mukaan lukien tekoälyn sotilaalliseen hyödyntämiseen sekä autonomisiin asejärjestelmiin liittyvät humanitaariset, oikeudelliset, eettiset, teknologiset ja turvallisuushuolenaiheet.
Päätöslauselman L.77 äänestystulos oli 161 valtiota puolesta, 3 vastaan ja 13 tyhjää. Suomi äänesti päätöslauselman puolesta.
Päätöslauselma on pieni askel kohti autonomisia asejärjestelmiä koskevaa sopimusta. Siinä annetaan valtuudet laajentaa ja täydentää meneillään olevia CCW-sopimuksen puitteissa käytyjä asiantuntijakeskusteluja (GGE) epävirallisilla neuvotteluilla. Nämä neuvottelut antavat mahdollisuuden tarkastella hiljattain julkaistussa YK:n pääsihteerin raportissa esitettyjä näkökulmia – kuten eettiset ja ihmisoikeuskysymykset – joita ei tähän mennessä ole juurikaan käsitelty GGE:n piirissä. Tavoitteena on myös mahdollistaa sellaisten valtioiden ja tahojen osallisuutta, jotka eivät toistaiseksi voi osallistua keskusteluihin Genevessä.
Päätöslauselmassa tuodaan esiin huoli autonomisten asejärjestelmien kielteisistä vaikutuksista maailman turvallisuuteen sekä alueelliseen ja kansainväliseen vakauteen. Siinä varoitetaan kasvavasta varustelukilpailusta, konfliktien ja humanitaaristen kriisien pahenemisesta, sodan kynnyksen madaltumisesta ja korostetaan ihmisten roolin merkitystä voimankäytössä vastuun ja vastuuvelvollisuuden takaamiseksi ja kansainvälisen oikeuden noudattamiseksi. Samalla huomioidaan YK:n pääsihteerin toistuvat pyynnöt neuvotella oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta.
Autonomisten asejärjestelmien kieltoa ajava Stop Killer Robots -verkosto on pettynyt, että päätöslauselma ei heijastele kansainvälisen yhteisön enemmistön selkeää toivetta aloittaa pikaisesti neuvottelut oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta autonomisten asejärjestelmien kieltämiseksi ja säätelemiseksi.
Viime vuoden YK:n yleiskokouksen jälkeiset raportit Israelin sotilaallisen tekoälyn käytöstä Gazassa ovat osoittaneet, kuinka tuhoisia ja tuomittavia seurauksia voi aiheutua, kun voimankäyttöä automatisoidaan. Raporteissa kuvataan yksityiskohtaisesti, kuinka ihmisen rooli päätöksenteossa heikkenee ja ihmiset pelkistetään dataksi. Muiden valtioiden, kuten Yhdysvaltojen ja Venäjän, kansalliset asekehitysohjelmat osoittavat edelleen, että valtiot pyrkivät jo nyt kilpailemaan sotilaallisesta edusta lisäämällä asejärjestelmien autonomiaa.
Valtioilla oli mahdollisuus vastata siviilien suojelun kiireellisyyteen, jota nykykonfliktien kehitys vaatii, ja osoittaa sitoutumisensa uuden kansainvälisen sopimuksen luomiseksi, mutta ne epäonnistuivat, Stop Killer Robots -verkosto arvioi. Päätöslauselman kunnianhimoa rajoittivat onnistuneesti muutamat erittäin militarisoituneet valtiot, jotka vaativat siihen sen soveltamisalaa heikentäviä muutoksia. Verkoston mukaan tämä osoittaa, miksi on niin kriittistä, että autonomisista asejärjestelmistä keskustellaan kaikille avoimella foorumilla, jossa muutama valtio ei voi estää edistystä.
Päätöslauselma johtaa siihen, että vuonna 2025 kutsutaan koolle avoimet epäviralliset neuvottelut autonomisiin asejärjestelmiin liittyvistä näkökulmista kahdeksi päiväksi New Yorkissa. Neuvotteluihin voivat osallistua kaikki YK:n jäsenvaltiot ja tarkkailijavaltiot, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea sekä kansalaisyhteiskunta, tiedeyhteisö ja teollisuuden edustajat.
Teksti perustuu Stop Killer Robots -verkoston raporttiin päätöslauselman äänestystuloksesta. Stop Killer Robots on yli 250 kansalaisjärjestön ja akateemisen kumppanin verkosto, joka työskentelee 70 maassa varmistaakseen ihmisen hallinnan voimankäytössä ja torjuakseen tappamisen automatisoinnin. Verkoston suomalaisia jäsenjärjestöjä ovat Suomen Rauhanliitto ry, Suomen Sadankomitea ry, Suomen Rauhanpuolustajat ry, Naiset rauhan puolesta, Tekniikka elämää palvelemaan ry ja Aseistakieltäytyjäliitto ry.