Stop Killer Robots odottaa tuloksia YK:n yleiskokouksessa CCW-keskustelujen madellessa paikallaan

Autonomisista asejärjestelmistä keskusteltiin eräitä tavanomaisia aseita koskevan yleissopimuksen (CCW) asiantuntijakokouksessa (GGE) 26.-30.8.2024 mutta tuloksissa ei ole juurikaan esiteltävää, sanoittaa tappajarobottien kieltoa ajava Stop Killer Robots -kampanja kokouksen jälkeen. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleiskokouksen odotetaan vastaavan enemmistön vaatimukseen sopimusneuvottelujen aloittamisesta.

Kokoussali Genevessä

Autonomisista asejärjestelmistä on keskusteltu CCW-sopimuksen puitteissa yli kymmenen vuotta. Autonomiset asejärjestelmät eli tappajarobotit ovat järjestelmiä, jotka tunnistavat kohteensa sensoritiedon perusteella ja käyttävät tuhovoimaa itsenäisesti. 

Keskustelut ovat luoneet yhteisymmärrystä näihin asejärjestelmiin liittyvistä humanitaarisista, oikeudellisista, teknologisista, eettisistä ja turvallisuutta koskevista huolenaiheista sekä tarvittavista toimenpiteistä riskeihin vastaamiseksi. Myös viimeisimmässä kokouksessa käsitelty työpaperi sisälsi hyödyllisiä työkaluja keskustelun edistämiseksi mutta kuten on tullut tutuksi viimeisen kymmenen vuoden aikana, kokouksen lopussa esitelty teksti heijasteli enää muutaman autonomisiin aseisiin jo investoivan valtion kantoja. 

“Konsensusperiaatteen nojalla kaikista taaksepäin katsovimmat valtiot saavat torpattua todellisen edistyksen. Tällä vauhdilla emme ehdi vastaamaan tappajarobottien aiheuttamiin riskeihin ajoissa.”, kommentoi Stop Killer Robots -kampanjan Suomen verkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen.

Kampanja näkee myös huolestuttavana muutamien valtioiden pyrkimykset estää järjestöjen osallistuminen keskusteluihin. Kansalaisyhteiskunnan ja muiden tarkkailijoiden osallistuminen näihin prosesseihin on välttämätöntä avoimuuden sekä asiantuntemuksen ja tiedon jakamisen varmistamiseksi, kampanja muistuttaa

Valtioiden väliset keskustelut jatkuvat ainakin CCW:n seitsemänteen tarkastelukonferenssiin saakka, mikä on suunniteltu pidettäväksi vuonna 2026. CCW:n madellessa paikallaan kansainvälinen yhteisö kulkee kohti neuvotteluja. 

Tie kohti tappajarobottien kieltoa

YK-rakennus New Yorkissa

Merkittävät ponnistelut tappajarobottien kieltämiseksi edelsivät elokuun CCW-kokousta. Viime vuonna YK:n pääsihteeri ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea vetosi valtioihin, jotta uudesta autonomisia asejärjestelmiä koskevasta sopimuksesta neuvoteltaisi vuoteen 2026 mennessä. 120 valtiota tukee neuvotteluja oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta. Neuvotteluihin sitoutuvia alueellisia kannanottoja ovat antaneet Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtiot, CARICOM ja ECOWAS. Myös muissa maissa ollaan kokoonnuttu alueellisiin ja kansainvälisiin konferensseihin keskustelemaan aiheesta. 

Viimeksi huhtikuussa 2024 Itävallassa järjestettiin kaikkien aikojen suurin YK:n ulkopuolinen kansainvälinen konferenssi autonomisista asejärjestelmistä. 

YK:n yleiskokous hyväksyi 22.12.2023 suurella enemmistöllä kaikkien aikojen ensimmäisen päätöslauselman autonomisista asejärjestelmistä. Sen valtuuttamana YK:n pääsihteeri keräsi kevään 2024 aikana valtioilta ja muilta toimijoilta näkemyksiä autonomisista asejärjestelmistä ja niiden säätelystä. 

Näkemyksiin perustuva pääsihteerin raportti julkaistiin elokuussa 2024. Raportti kattaa valtioiden, kansalaisyhteiskunnan, tutkijoiden ja teollisuuden edustajien näkemyksiä, jotka eivät ole olleet samassa mittakaavassa esillä CCW-kokouksissa. Useat valtiot ilmaisevat raportissa myös pahoittelunsa keskustelujen hitaasta edistymisestä ja kehottavat valtioita välttämään uusia viivytyksiä ja tavoittelemaan konkreettisia tuloksia.

Stop Killer Robots -kampanjan suomalaiset jäsenjärjestöt lähettivät oman esityksensä pääsihteerille toukokuussa. Kaikki pääsihteerille toimitetut esitykset ovat luettavissa pääsihteerin raportista.

“Moraalinen raja, jota ei saa ylittää”

Pääsihteerin raportin toivotaan antavan alkusysäyksen tappajarobottien kiellolle. Raportissa vahvistetaan laajalle levinnyt käsitys autonomisten asejärjestelmien haitallisista vaikutuksista ja kehotetaan valtioita toimimaan nopeasti, jotta päätöstä elämästä ja kuolemasta ei siirrettäisi koneelle. Pääsihteeri toteaa, että koneen itsenäisesti suorittama ja ihmiseen kohdistuva hyökkäys on ”moraalinen raja, jota ei saa ylittää”.

Raportin mukaan “autonomiset asejärjestelmät voivat muuttaa sodankäyntiä merkittävästi ja rasittaa tai jopa heikentää olemassa olevaa lainsäädäntöä”. Nykyinen lainsäädäntö ei riitä vastaamaan autonomisten asejärjestelmien aiheuttamiin huolenaiheisiin. Ihmiskunnan suojelemiseksi tarvitaan selkeät linjaukset siitä, mikä on hyväksyttävää.

Suurin osa valtioista tunnustaa, että autonomiset aseet ja tekoälyn käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin herättävät huolta. Useat valtiot ilmaisevat myös selkeän tukensa autonomisia asejärjestelmiä koskevan oikeudellisesti sitovan sopimuksen neuvotteluille.

  • Lue lisää valtioiden näkemyksistä Automated Decision Research -tutkimusryhmän kokoamasta katsauksesta

Kansalaisjärjestöt: Suomi tukemaan tappajarobottien kieltoa

Suomi ei ole vielä ilmoittanut tukevansa autonomisia asejärjestelmiä koskevan oikeudellisesti sitovan sopimuksen neuvottelemista. Pääsihteerille toimittamassaan lausunnossa Suomi ilmaisee tukevansa erilaisia periaatteita ja määräyksiä, jotka voivat olla joko ”poliittisesti tai oikeudellisesti sitovia”. Vastauksessa painotetaan, että tavoitteena on saada mukaan keskeiset aseiden käyttäjät ja tuottajamaat.

Kinnusen mukaan Suomi on ollut myös haluton siirtämään keskusteluja CCW:n ulkopuolelle, mikä nähdään tarpeellisena tappajarobotit kieltävän sopimuksen aikaansaamiseksi:

“Suomessa CCW-kokouksia on pidetty tärkeimpänä foorumina keskustella näiden asejärjestelmien säätelystä. On kuitenkin selvää viime viikkoisten keskustelujen jälkeen, että siellä tulokset jäävät laihoiksi. Siksi kannustamme Suomea olemaan aktiivinen myös muilla foorumeille, kuten YK:n yleiskokouksessa, joka on kaikille avoin foorumi osallistua sopimuksen määrittelyyn, ja jossa pieni vähemmistö ei voi estää edistystä.”

Valtioilla on mahdollisuus ryhtyä toimiin tappajarobottien kieltämiseksi lokakuussa YK:n yleiskokouksessa. Stop Killer Robots kannustaa valtioita hyväksymään päätöslauselman neuvottelujen valtuuttamiseksi.