Stop Killer Robots Finland Toimintavuosi

Stop Killer Robots Finland -verkoston vuosi 2024 on ollut toiminnantäyteinen. Tammikuun keskustelu YK:n aseriisuntatutkimusinstituutin johtajan kanssa käynnisti työmme, minkä jälkeen olemmekin ehtineet osallistua vaaleihin paneelin muodossa, antaa lausuntoja, keskustella päättäjien kanssa ja tutustua Jyväskylän valvontakamerakulttuuriin kuvaussession tiimoilta!

Verkostomme on tehnyt vuoden aikana yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa tutkijoista aseteollisuuden edustajiin. Saimmepa innostettua myös muutaman uuden kansanedustajan allekirjoittamaan parlamentaarisen lupauksen.

Vuosi huipentui New Yorkissa YK:n päätöslauselman hyväksymiseen – ja meillä Helsingissä 10-vuotisen kampanjataipaleen juhlimiseen. Keskustelu tappajarobottien kiellosta etenee ensi vuonna uusille areenoille, kun pääsemme todistamaan ensimmäisiä epävirallisia kokouksia autonomisista aseista yli 10 vuotta paikallaan madelleiden CCW-sopimuksen puitteissa käytyjen asiantuntijakeskustelujen ohella. Eteenpäin siis mennään – ja onpa meillä luvassa ensi vuonna kaikkea jännittävää myös täällä Suomessa aina kansainvälisistä vieraista festivaalitunnelmiin!

Ennen tätä verkostomme haluaa kuitenkin kiittää kaikkia toiminnassamme mukana olevia sekä toivottaa mahtavaa ja yhteistyörikasta uutta vuotta!

1. Ihmiskunta risteyksessä Wienissä

kuvia konferenssista

Itävalta järjesti huhtikuussa Wienissä konferenssin, joka toi esiin valtioiden vahvan tuen tappajarobotit kieltävälle sopimukselle. Humanity at the Crossroads -konferenssiin osallistui yli 1000 tutkijaa, kansalaisjärjestön, yksityisen sektorin ja teollisuuden sekä yli 140 valtion edustajaa keskustelemaan autonomisten aseiden säätelystä.

Konferenssissa kävi selväksi, että suurin osa osallistujista pitää autonomisia asejärjestelmiä mahdottomana hyväksyä. Konferenssin isäntä Itävalta julkaisi puheenjohtajan yhteenvedon, jossa peräänkuulutetaan yhteisesti sovittujen sääntöjen tarvetta ja sitoudutaan työskentelemään “sellaisen kansainvälisen oikeudellisen välineen puolesta, jolla säännellään autonomisia asejärjestelmiä”.

Itävallan ulkoministeri kuvasi tätä sukupolvemme “Oppenheimer-hetkenä”, jossa geopoliittiset jännitteet uhkaavat viedä merkittävän tieteellisen läpimurron erittäin vaaralliselle tielle ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta.

Kampanjana kokoonnuimme myös oman verkostomme voimin keskustelemaan tekoälyn säätelystä, digitaalisesta dehumanisaatiosta ja työstämme ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta. Suomen verkostosta mukana oli koordinaattorimme Kaisu Kinnunen.

2. Pikkuparlamentissa puhuttiin autonomisista aseista

Kuvassa Jani Leino, Timo Harakka, Li Andersson, Hanna Holopainen, Pekka Toveri

Järjestimme ulkoasiainvaliokunnan silloisen puheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Kiljusen isännöimänä tilaisuuden ja paneelikeskustelun tekoälyn säätelystä eduskunnan Kansalaisinfossa eli tuttavallisemmin Pikkuparlamentissa. Punaisen Ristin humanitaarisen oikeuden asiantuntijan Jani Leinon vetämää keskustelua olivat alustamassa:

  • kognitiotieteen dosentti ja tekoälyasiantuntija Anna-Mari Wallenberg
  • ohjelmajohtaja ”Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella” (SHIELD) ohjelmalle Karoliina Snell,
  • sekä ETAIROS-hankkeessa vastuun jakautumisen käsitteellistämiseen tekoälyjärjestelmissä paneutunut professori Jaana Hallamaa.

Paneelissa Hanna Holopainen, Li Andersson, Pekka Toveri ja Timo Harakka pohtivat, pysyykö säätely perässä, kun yhä itsenäisemmin toimivat asejärjestelmät lisääntyvät nykykonflikteissa?
Mikäli et päässyt paikan päälle kuulemaan tutkijoiden, päättäjien ja kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä tappajarobottien ja tekoälyn säätelyyn, striimi on katsottavissa täällä.

3. Jätimme näkemyksemme tappajaroboteista YK:n pääsihteerille

YK New Yorkissa

Osallistuimme tappajarobottien ympärillä käytävään kansainväliseen keskusteluun lähettämällä oman lausuntomme YK:n pääsihteerille autonomisiin aseisiin liittyvistä riskeistä ja vastauksista niiden ratkaisemiseksi. On välttämätöntä vetää raja nyt, ennen kuin automatisoitu päätöksenteko johtaa tappamisen automatisointiin, kirjoitamme YK:n pääsihteerille jättämässämme lausunnossa.

Näkemykset sisällytettiin elokuussa julkaistuun pääsihteerin raporttiin, joka siivitti kansainvälisiä keskusteluja tämän vuoden YK:n yleiskokouksessa. Meidän lausuntomme löytyy sivulta 159!

4. Kerroimme poliitikoille, että tappajarobotteja ei voi käyttää vastuullisesti

eduskuntatalo

Annoimme siis lausunnon valtioneuvoston Ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta! Pidämme huolestuttavana selkeiden linjausten puuttumista ja edellytämme Suomelta sitoutumista sellaisen sopimuksen neuvottelujen aloittamiseen, joka ehkäisee tappamisen automatisoinnin ja takaa ihmisen hallinnan voimankäytössä. Pointtimme pähkinänkuoressa:

  • Autonomiset asejärjestelmät heikentävät ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumista
  • Autonomisia asejärjestelmiä ei voi käyttää vastuullisesti
  • Päätös voiman käytöstä tulee säilyä aina ihmisellä
  • Autonomiset asejärjestelmät tulee kieltää kansainvälisellä sopimuksella

5. Yhteistyö SaferGloben kanssa tuotti infopaperin

Kuvituskuva, jossa on drooneja

– Tekoälyn ja laskentatehon nopea kehitys on käynnistänyt kilpavarustelun, joka muuttaa sodankäynnin luonnetta ja asettaa haasteita kansainväliselle sopimusjärjestelmälle. Oli loppupäätös voimankäytöstä ihmisellä tai koneella, tälläkin teknologisesta kilpavarustelulla vaikuttaisi olevan tuttu seuraus: sotilasvoimien tuhopotentiaalin merkittävä kasvu.

Näin kuvataan SaferGloben meille tuottamassa infopaperissa, joka tarkastelee tekoälyn merkitystä ja ihmisen roolin pienenemistä taistelukentällä. Lataa esite tai nappaa oma kappaleesi matkaan tulevista tilaisuuksistamme!

6. Suomalaiset eivät halua tekoälyä aseisiin

kuvituskuva tekoälystä

Robottisodista uutisoinnin keskellä suomalaisten mielipiteitä tekoälyn sotilaskäytöstä ja tappajaroboteista on selvitetty vuoden aikana useaan otteeseen. Suomen Punaisen Ristin kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ei pidä koskaan hyväksyttävänä sitä, että sodissa ja aseellisissa selkkauksissa koneilla olisi valta riistää ihmishenkiä ilman ihmisen väliintuloa.

Tiedebarometri 2024 tulokset kertovat, että 75% suomalaisista suhtautuu kielteisesti tekoälyn hyödyntämiseen aseissa. Eniten vastustusta herättivät automaattiset aseet, robottien ja tekoälyn käyttö journalismissa sekä työntekijöiden valinta tekoälyn avustamana. 

Suomen on aika kuunnella ihmisiä, toimia tappajarobottien kieltämiseksi ja liittyä niiden 129 valtion joukkoon, jotka kannattavat sopimusneuvottelujen aloittamista.

7. Webinaarissa pohdimme, onko autonominen ase hyvä sijoitus

webinaari-ilmoitus, jossa on puhujien kuvat

Järjestimme marraskuussa webinaarin, jossa VTT:n johtava tutkija, kapteeniluutnantti ja LAWS-asiantuntija keskustelivat tekoälystä sodankäynnissä, teknologian kehitykseen liittyvästä etiikasta ja ihmisyydestä sekä kansainvälisen sopimisen solmukohdista.

Tallenne on katsottavissa ihkauudella Youtube-kanavallamme!

Keskusteltavaa riitti niinkin paljon, että meitä jäi linjoille hyvä porukka turisemaan vielä virallisen osuuden jälkeen. Kiitos asiantuntijoillemme ja kaikille osallistujille!

8. Toimme avainhenkilöitä yhteisen pöydän ääreen

Kuvia keskusteluihin osallistuneista ihmisistä

Järjestimme kaksi pyöreän pöydän keskustelua kansanedustajille, kansalaisyhteiskunnan, ulkoministeriön ja puolustusministeriön sekä teollisuuden edustajille tarkoituksenamme jakaa näkemyksiä ja lisätä ymmärrystä autonomisiin aseisiin liittyvistä riskeistä, niiden kehityksestä sekä säätelystä.

Antoisia keskusteluja olivat kanssamme järjestämässä maaliskuussa Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ja joulukuussa Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys PIA ry:n teknologiajohtaja Lauri Kangas

Toivomme, että Suomi on aktiivinen autonomisten aseiden säätelyssä. Siksi tuomme yhteen avainhenkilöitä ja päättäjiä keskustelemaan Suomen kannoista.

9. Action in Jyväskylä

kampanjakuvia ihmisistä

Osallistuimme kansainvälisen kampanjamme toimintapäiviin ja järjestimme syksyisissä tunnelmissa kuvaussession Jyväskylässä. Vaikuttavien ja ohjeistuksen mukaisten kuvien ottaminen vaati pari erillistä kokoontumista – ja pitipä järjestäjien myös selvittää, miten ja missä meitä kaupungin alueella seurataan! Valvontakamerat kun olivat oleellinen osa rekvisiittaa.

Viestimme oli selkeä: Olemme enemmän kuin dataa, mutta koneet näkevät meidät vain koodina. Tekoälyn ei pidä päättää tietyistä asioista – etenkään siitä, elääkö vai kuoleeko joku. Kuvien avulla saimme näkyvyyttä ja kannustimme Suomea osallistumaan sellaisten aseiden säätelyyn, jotka voisivat tehdä näitä päätöksiä itsenäisesti.

10. Päätöslauselma meni läpi

äänestystulos

Kampanjointimme tuotti tulosta, kun valtiot äänestivät autonomisia aseita koskevan päätöslauselman puolesta. 

YK:n yleiskokouksen ensimmäinen komitea hyväksyi 5.11.2024 toista vuotta peräkkäin autonomisia asejärjestelmiä koskevan päätöslauselman, jossa tunnustetaan uusiin teknologioihin, mukaan lukien tekoälyn sotilaalliseen hyödyntämiseen sekä autonomisiin asejärjestelmiin liittyvät humanitaariset, oikeudelliset, eettiset, teknologiset ja turvallisuushuolenaiheet. Äänestystulos oli 161 valtiota puolesta, 3 vastaan ​​ja 13 tyhjää. Suomi äänesti päätöslauselman puolesta.

Valtiot vahvistivat ensimmäisen komitean päätöslauselman hyväksymisen YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vielä suuremmalla enemmistöllä joulukuussa!

Yhteensä 166 valtiota, ml. Suomi äänesti päätöslauselman puolesta. Tämä on viisi enemmän kuin ensimmäisessä äänestyksessä. Vastaan äänesti vain kolme valtiota, 15 pidättäytyi äänestämästä. Päätöslauselmasta voit lukea lisää täältä.

Vahva tuki YK:n yleiskokouksen toiselle autonomisia aseita koskevalle päätöslauselmalle laajentaa keskusteluja vuonna 2025 ja antaa valtuudet ensimmäistä kertaa kaikki valtiot osallistaville neuvotteluille New Yorkissa.

+ Juhlimme kampanjatyötämme

kuvia pikkujouluista

Kokoonnuimme pikkujoulujen merkeissä Helsinkiin juhlistamaan 10-vuotista kampanjatyötämme yhdessä ydinaseriisuntaa tavoittelevan kampanjan kanssa! 

Kuulimme ICAN Finland koordinaattorin Kati Juvan Nobel-matkasta Osloon, muistelimme tapahtumia vuosien varrelta, kiitimme toisiamme hyvästä työstä, pohdimme nykytilannetta ja tulevaa sekä kisasimme kampanja-aiheisessa tietovisassa! Olisitko sinä tiennyt Stop Killer Robots maskottina toimivan robotin nimeä, tai milloin ydinaseista tuli laittomia? Tunnetko Asimovin robotiikan säännöt?

Voit virkistää tietoasi ja kartuttaa taitojasi leikkimielisellä tietovisalla – nimittäin pikkujoulujen kampanja-aiheinen visa on pelattavissa 14.1. saakka!

Testaa omaa tietämystäsi tai kerää kaverit yhteen kilpailemaan täällä!


Mukaan toimintaan? Ota rohkeasti yhteyttä: kaisu.kinnunen@sadankomitea.fi