Sota Euroopassa aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Sadankomitean rauhanlähettiläskoulutus tarjoaa nuorille mahdollisuuden olla vastavoima rauhattomuuden, pelon ja militarismin ilmapiirille.
Konfliktit päättyvät poliittisissa neuvottelupöydissä, mutta kansakuntien, yhteisöjen ja ihmisten mielissä ne saadaan päättymään vain sovinnon ja sovittelun kautta. Tämä työ vaatii aikaa ja rohkeutta kohdata ja kuunnella konfliktin osapuolia sekä auttaa heitä löytämään ratkaisuja yhteisen tulevaisuuden mahdollistamiseksi.
Rauhanlähettiläskoulutus: Sovinto ja sovittelu -kurssilla osallistujat perehtyvät sovinnon ja sovittelun teoriaan sekä saavat työkaluja luottamuksen rakentamiseen konfliktin osapuolten kanssa. Kurssilla eri puolilta Suomea tulevat nuoret aikuiset kohtaavat itsensä, toisensa ja maailman sekä oppivat käsittelemään menneisyyttä ja tulevaisuutta näillä eri tasoilla. Kouluttajina kurssilla toimivat kotimaiset ja kansainväliset alan asiantuntijat.
Sadankomitea järjestää kurssin yhteistyössä STEP-opintokeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kanssa osana Ekumeenista vastuuviikkoa.
Hae mukaan täyttämällä hakulomake 10.9.2023 mennessä! Koulutukseen valitaan enintään 25 osallistujaa. Ilmoitamme valinnoista 15.9.2023 mennessä.
KOHDERYHMÄ
Kurssi on tarkoitettu nuorille aikuisille, joilla on aiempaa osaamista rauhan perusasioista. Taustaksi riittää esimerkiksi Rauhanlähettiläskoulutuksen peruskurssi, aiheeseen liittyvät korkeakouluopinnot tai teeman parissa työskentely työn, järjestötoiminnan tai harrastusten kautta. Koulutukseen osallistuminen edellyttää täysi-ikäisyyttä eli vähintään 18 vuoden ikää.
SUORITUS
Kurssi suoritetaan monimuoto-opintoina, jotka sisältävät sekä verkko-opintoja että lähitapaamisia. Verkko-opinnoissa osallistujat perehtyvät aiheeseen itsenäisesti artikkeleiden ja videoluentojen kautta sekä suorittavat aineistoihin liittyviä pieniä tehtäviä. Lähipäivien aikana kurssilaiset tutustuvat erialaisten harjoitusten kautta paitsi toisiinsa myös itseensä sovinnon ja sovittelun tekijöinä. Jokainen kurssilainen suunnittelee oman sovintoon ja sovitteluun liittyvän projektin osana kurssisuoritusta.
Koulutuksen menestyksellinen suorittaminen edellyttää osallistumista jokaiseen koulutuspäivään, verkko-opintojen ja niihin liittyvien tehtävien suorittamista sekä oman sovintoon ja soviteluun liittyvän projektin suunnittelemista.
Koulutus vastaa laajuudeltaan kolmea (3) opintopistettä eli noin 81 tunnin työskentelyä. Hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta saa todistuksen, jolla voi hakea opintosuorituksia omasta oppilaitoksesta.
Kurssin kieli on suomi, mutta osa luennoista järjestetään englanniksi.
KURSSIOHJELMA
25.9.–3.10. Itsenäinen verkko-opintojen suorittaminen ja oman tai yhteisprojektin suunnittelu (arvioitu työaika 6 tuntia)
4.10. klo 18–20 Orientaatiotapaaminen verkossa
9.10. klo 15.30–17.00 Verkkoluento: Johdatus sovintoon ja sovitteluun (Antti Pentikäinen)
20.–22.10. Lähipäivät Tampereella (perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään)
23.10.–1.12. Oman projektin toteuttaminen ja sitä tukevat itsenäiset verkko -opintojen suorittaminen sekä osallistujien kiinnostuksen mukaan järjestettävät verkkoluennot
HINTA
Kurssin hinta on 60 euroa. Sadankomitean jäsenet saavat kurssin alennettuun 40 euron hintaan.
Kurssimaksu sisältää koulutuksen ja materiaalien lisäksi lähipäivien majoituksen ja ruokailut. Majoitus järjestetään Aito-keskuksessa, Aitolahdella, Näsijärven rannalla. Keskus sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Tampereen keskustasta ja sinne järjestetään yhteiskuljetus. Yhteiskuljetus lähtee Tampereen rautatieasemalta perjantaina kello 17 ja palaamme samaan paikkaan sunnuntaina kello 15.30. Majoitus on 2–6 hengen huoneissa, suihkut ja wc:t ovat käytävillä. Ruokailut sisältävät aamiaisen, lounaan, iltapäiväkahvin, päivällisen ja iltapalan.
Osallistujien on maksettava itse matkakulut lähipäivien osalta, mutta osallistujat voivat hakea niihin matka-avustusta.
Matka-avustus: Sadankomitea maksaa Erasmus+ rahoituksella yhteensä 16 osallistujan matkakulut. Avustuksen saamisen ehtona on, että osallistuja on iältään 18–30-vuotias, tulee lähipäiville yli 10 kilometrin päästä koulutuspaikasta ja toimittaa matkalipuistaan kuitit järjestäjille. Korvauksen maksamisesta suositaan niitä kurssilaisia, jotka tulevat kauimpaa ja joilla on suurimmat matkakulut. Kysymme hakulomakkeessa, haluatko hakea matka-avustusta ja ilmoitamme matka-avustuksen saamisesta vahvistaessamme kurssipaikat.
LISÄTIETOJA
Koulutukseen ja ilmoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä koulutuskoordinaattori Jasmin Paanaseen (jasmin.paananen@sadankomitea.fi).
RAHOITTAJAT JA YHTEISTYÖKUMPPANIT
Rauhanlähettiläskoulutuksen järjestämiseen on saatu osarahoitusta Työväen Opintorahastolta ja Erasmus+ nuorten osallistumisrahoituksesta.
Sadankomitea järjestää kurssin yhteistyössä STEP-opintokeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kanssa osana Ekumeenista vastuuviikkoa.