Olen syntynyt 2000-luvulla ja minulle Suomen kuuluminen Euroopan unioniin on aina ollut normaalia. En muista aikaa ennen euroa tai Euroopan unionia. Suomen sidokset Eurooppaan ovat aina olleet minulle itsestäänselvyyksiä. Olen vasta myöhemmin alkanut kyseenalaistaa onko EU oikeasti hyvä asia. En usko, että tulen saamaan kysymykseen täysin varmaa kantaa vielä pitkään aikaan ja se tulee todennäköisesti välillä muuttumaan. Pax Europaean lukeminen kuitenkin avasi minulle joitain asioita EU:sta. Kirjassa käsitellään EU:n vuonna 2012 saamaa rauhan Nobel-palkintoa ja erilaisia näkökulmia EU:sta.
Mielestäni Euroopan unioni ansaitsi rauhan Nobelin palkintonsa, sillä se on edistänyt rauhaa monien vuosikymmenien ajan. Unioni on suuri syy uuden maailmansodan estymiselle ja sen avulla pienemmätkin eurooppalaiset maat ovat saaneet mahdollisuuden vaikuttaa maailmanpolitiikkaan. Suomelle Euroopan unioni tuo turvaa ja vaikutusvaltaa, vaikka se ei ole sotilasliitto. Unioni on myös tehnyt jo monen vuoden ajan rauhanturvaustyötä ja kriisinhallintaa Itä-Euroopassa, sekä ajanut demokratian asemaa koko maailmassa.
Unioni on tietenkin tehnyt monia kyseenalaisia asioita, kuten kuljettanut aseita ja hoitanut Välimeren pakolaisasian huonosti. Unioni ajaa välillä omaa etuaan muiden edelle, mutta tämä ei ole mikään poikkeus muiden järjestöjen ja maiden kohdalla. Kaikki ajavat omaa etuaan. Tämä onkin yksi EU:n suurimmista ongelmista. Unionissa on 28 jäsenvaltiota ja kaikkien kannat täytyy ottaa huomioon, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa missä päätökset saadaan nopeammin aikaiseksi.
Kaikki EU-maat eivät toimi sääntöjen mukaisesti. EU:ta on välillä vaikea ottaa vakavasti, sillä maiden mielipiteet ja kulttuurierot ovat suuria eikä yhteisymmärrykseen meinata päästä millään ja osa maista sooloilee eikä esimerkiksi äänestä aiemmin EU:ssa sovitun kannan mukaan. EU on myös paininut monta vuotta rahaongelmien kanssa ja euro on ollut monta kertaa talouskriisissä eikä tilanne näytä lähiaikoina nousevan. Maat kuten Kreikka ja Espanja, jotka ovat onnistuneet saamaan oman taloutensa ahdinkoon elävät EU:n tuilla ja lainoilla. Tämä on ymmärrettävästi ärsyttänyt esimerkiksi Suomea, jonka talous on muiden maiden virheiden takia huonontunut. Toisaalta jos Suomi olisi itse talousahdingossa, se pystyisi luottamaan EU:n apuun ja turvaan.
EU ja eurooppalaiset maat ovat tehneet monia virheitä, mutta myös tuoneet paljon hyvää. On totta, että eurooppalaiset kansat ovat vuosisatoja sortaneet muuta maailmaa esimerkiksi Afrikan-mantereella jonka köyhyyden syy on suurilta osin orjuus ja muut eurooppalaisten aiheuttamat asiat. Eurooppalaiset ovat myös itse aloittaneet sodat, jotka ovat ajaneet Euroopan tuhon partaalle ja tappaneet monia miljoonia ihmisiä. Nyt eurooppalaisten täytyy kantaa näistä asioista vastuuta ja yrittää korjata aiheuttamansa tuhot. Eurooppalaisten on täytynyt jälleenrakentaa mantereensa moneen kertaan ja hoitaa pakolaisongelmansa. Monien satojen vuosien virheitä ei kuitenkaan voida parissa kymmenessä vuodessa korjata. Euroopalla ja EU:lla on vielä pitkä tie edessään, jos he haluavat saavuttaa kaikki tavoitteensa.
EU:n perimmäinen tarkoitus on kuitenkin rauha ja se on onnistunut tehtävässään melko hyvin. Euroopan mantereella ei ole käyty suuria sotia valtioiden välillä vähään aikaan. EU on ennaltaehkäissyt konflikteja ja edistänyt siviilikriisinhallintaa. Euroopassa rauha on kaiken mukaan lukien mennyt parempaan suuntaan ja syy tähän on suurilta osin EU.
Mikaela Sasi
Kirjoittaja on Viikin normaalikoulun 8-luokkalainen, joka oli TET-harjoittelussa Sadankomitean toimistolla Eurooppa-viikolla. Työtehtäviensä ohella hän luki Pax Europaea – Näkökulmia Eurooppaan -kirjan ja kirjoitti sen pohjalta mielipidekirjoituksen.