Stop Killer Robots on huolissaan hyökkäysten jatkumisesta ja tekoälyn sotilaallisesta käytöstä Gazassa

Stop Killer Robots on syvästi huolissaan hyökkäysten jatkumisesta ja kannattaa vaatimuksia välittömästä ja pysyvästä tulitauosta, kirjoitetaan kampanjan kannanotossa.

18. maaliskuuta Israel rikkoi tulitauon Gazassa uusilla ilmapommituksilla. Stop Killer Robots on syvästi huolissaan hyökkäysten jatkumisesta ja kannattaa välitöntä ja pysyvää tulitaukoa, sekä loppua kaikille rikkomuksille – huomioiden Kansainvälisen rikostuomioistuimen antaman pidätysmääräyksen Hamasin ja Israelin johtajille sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan ja selvitykset, jotka osoittavat, että Israel on toteuttanut kansanmurhaa ja muita kansainvälisiä rikoksia.

Vuodesta 2023 lähtien Israel on hyödyntänyt Gazan konfliktissa tekoälyä ja automatiikkaa voimankäytössä. Tämän lisäksi Israel on todistetusti käyttänyt ‘päätöksentekoa tukevia järjestelmiä’, jotka prosessoivat suuria määriä dataa ehdottaakseen ja listatakseen hyökkäyksen kohteita, kuten ihmisiä. Israel on käyttänyt myös työkaluja kohteiden seurantaan. Raporttien mukaan ihmisen osallistuminen näiden järjestelmien tekemään hyökkäysten kohdentamiseen on ollut minimaalista ja osaltaan aiheuttanut valtavaa vahinkoa siviileille Gazassa. Stop Killer Robots on järkyttynyt kyseisistä toimintatavoista ja inhimillisen päätöksenteon rapautumisen aiheuttamasta digitaalisesta dehumanisaatiosta. Tällaisten järjestelmien vihamielinen käyttö on estettävä.

On selvää, että tehokkuuden nimissä tapahtuva tekoälyn sotilaallinen hyödyntäminen, ihmisen hallinnan heikkeneminen ja ihmisten pelkistäminen dataksi aiheuttavat jo nyt tuhoisia seurauksia siviileille. Stop Killer Robots on syvästi huolissaan teknologiasta, joka heikentää ihmisen päätösvaltaa ja johtaa digitaaliseen dehumanisaatioon.

Autonomisia asejärjestelmiä koskevien selkeiden sääntöjen – eli kieltoja ja rajoituksia sisältävän oikeudellisesti sitovan kansainvälisen sopimuksen, jota olemme johdonmukaisesti vaatineet – ohella on varmistettava, että tekoälyn kehitystä ja asejärjestelmien autonomiaa säännellään asianmukaisesti kansainvälisen yhteisön toimesta. Turvallisuuttamme ja ihmisyyttämme uhkaava tekoälyn kehitys on torjuttava, ja sen ei-hyväksyttävä käyttö on estettävä. Teknologian tulisi edistää rauhaa, oikeudenmukaisuutta, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja lain kunnioitusta, eikä viedä meitä lähemmäs tilannetta, jossa koneet päättävät, kuka saa elää ja kenet tapetaan.