CCW-kokous ei tarjoa läpimurtoa tappajarobottien säätelyssä

Valtiot kokoontuivat viime viikolla Geneveen keskustelemaan tappajaroboteista. Odotukset olivat korkealla, koska valtiot ovat asettaneet autonomisia aseita koskevalle työlleen määräajaksi 2025. Pettymykseksi kokous päättyi ilman merkittävää edistystä.

YK-rakennus Genevessä

Valtiot kokoontuivat Geneveen 13.-15.11. keskustelemaan autonomisista asejärjestelmistä. Kyseessä oli ensimmäinen CCW-sopimuksen, eli YK:n tavanomaisia aseita koskevan yleissopimuksen puitteissa käyty asiantuntijakeskustelu YK:n yleiskokouksen päätöslauselman hyväksymisen jälkeen.

Keskustelut käytiin epävirallisina, koska Venäjä oli haluton hyväksymään kokouksen työjärjestystä. Kokouksen julistaminen epäviralliseksi tarkoitti suoran lähetyksen katkaisemista, mikä herättää huolta kansalaisyhteiskunnan ja muiden tarkkailijoiden osallistumismahdollisuuksista.

“Olemme viime aikoina huomanneet huolestuttavan suuntauksen, jota seuraten tietyt valtiot ovat pyrkineet rajoittamaan kansalaisyhteiskunnan osallistumista keskusteluihin. Pidämme tärkeänä niin kansalaisjärjestöjen kuin muidenkin tarkkailijoiden osallistumista avoimuuden ja tiedon jakamisen varmistamiseksi. Nythän keskusteluja ei voinut esimerkiksi seurata etänä, mikä on aiemmin ollut mahdollista.”, Stop Killer Robots Finland -verkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen kommentoi.  

Valtioiden asiantuntijakeskusteluissa käsiteltiin elokuun kokouksissa esiteltyä työasiakirjaa, joka sisältää määritelmiä, alustavia huomioita, määräyksiä ja kieltoja sekä humanitaarisen oikeuden soveltamista autonomisiin aseisiin. Asiakirja toimii vuoden 2025 työn pohjana. Stop Killer Robots -verkosto näkee, että asiakirjalla on vain vähän painoarvoa lopputuloksen kannalta, koska valtioiden ei tarvitse sitoutua hyväksymään lopullista versiota tekstistä.

Verkosto kehotti omassa lausunnossaan valtioita ryhtymään toimiin ihmiskunnan suojelemiseksi ja aloittamaan neuvottelut autonomisia asejärjestelmiä koskevasta oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta. Verkosto ilmaisi pahoittelunsa siitä, että CCW:n piirissä ei ole pystytty saavuttamaan konkreettisia tuloksia yli kymmeneen vuoteen ja nosti esiin, kuinka kyseiseen foorumiin kiinnittäytyneet muutamat autonomisia aseita jo kehittävät valtiot onnistuivat heikentämään myös YK:n yleiskokouksen päätöslauselman kunnianhimoa.

Enemmistö valtioista tukee neuvotteluja oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta. Valtioilla on laaja yhteisymmärrys siitä, kuinka autonomisia asejärjestelmiä tulisi säädellä, mukaan lukien Suomenkin tukema kaksivaiheinen lähestymistapa, joka sisältää kieltoja ja määräyksiä. YK:n pääsihteeri toisti YK:n yleiskokoukselle antamassaan raportissa kehotuksen neuvotella sopimus vuoteen 2026 mennessä. Valtiot ovat sitoutuneet saattamaan nykyisen työnsä CCW:n piirissä päätökseen mahdollisimman pian – mielellään ennen vuoden 2025 loppua. YK:n yleiskokouksessa esitetyssä päätöslauselmassa kehotettiin täyttämään tämä lupaus. Valtiot ovat asettaneet itselleen määräajan osoittaakseen, että tällä foorumilla voidaan saavuttaa konkreettisia tuloksia. Siksi onkin pettymys, että kokous päättyi yllätyksettömästi ilman merkittävää edistystä.


Stop Killer Robots on yli 250 kansalaisjärjestön ja akateemisen kumppanin verkosto, joka työskentelee 70 maassa varmistaakseen ihmisen hallinnan voimankäytössä ja torjuakseen tappamisen automatisoinnin. Verkoston suomalaisia jäsenjärjestöjä ovat Suomen Rauhanliitto ry, Suomen Sadankomitea ry, Suomen Rauhanpuolustajat ry, Naiset rauhan puolesta, Tekniikka elämää palvelemaan ry ja Aseistakieltäytyjäliitto ry.