Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki sen taas! Perjantaina hän ilmoitti Kansallisen kivääriyhdistyksen (NRF) kokouksessa Yhdysvaltojen vetäytyvän YK:n asekauppasopimuksesta (ATT). Barack Obaman presidenttikaudella Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen, mutta kongressi ei ole tähän mennessä ratifioinut sitä.
Jo tätä ennen Trump on tehokkaasti murentanut monenkeskistä sopimusjärjestelmää. Pariisin ilmastosopimuksen, Iranin ydinsopimuksen ja keskimatkan ydinaseita rajoittavan INF-sopimuksen lisäksi Yhdysvallat on vetäytynyt YK:n ihmisoikeusneuvostosta, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta sekä Tyynenmeren kauppasopimuksesta.
Yhdysvaltojen irtautuminen ATT:stä heikentää merkittävästi sopimuksen merkitystä. Yhdysvaltojen lähdön jälkeen on entistä vaikeampaa saada kaksi muuta merkittävää sotatarviketuottajaa – Kiina ja Venäjä – liittymään sopimukseen. Sopimuksen ulkopuolisiin maihin kuuluvat myös esimerkiksi Irak ja Pohjos-Korea.
Presidentti Trumpin päätös ”on jälleen yksi harha-askel, jonka seurauksena maailma on ennemminkin turvattomampi kuin turvallisempi”, ATT:n yksi keskeinen yhdysvaltalainen neuvottelija, Thomas Countryman, totesi The New York Timesille lauantaina. Countrymanin arvioon on helppo yhtyä. Jos Venäjää on aikaisemmin pidetty arvaamattomana, Trumpin kaudella monet sen Nato-liittolaisetkin ovat pohtineet, voiko Yhdysvaltoihin enää luottaa.
Valkoisen talon lausunnon mukaan ATT:sta irtaudutaan, koska sopimus tarjoaa välineen niille, jotka yrittävät ”rajoittaa kykyämme myydä aseita liittolaisillemme ja kumppaneillemme”. Perustelu ontuu raskaasti. ATT ei kiellä asekauppaa, vaan määrittelee kaupankäynnin ehdot. Sopimus esimerkiksi edellyttää, ettei aseita viedä esimerkiksi ihmisoikeuksia polkeviin maihin.
Käytännössä ihmisoikeusloukkauksetkaan eivät ole olleet este aseviennille. Sopimuksen puolesta näkyvästi toiminut Suomikin myönsi asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, vaikka maiden heikko ihmisoikeustilanne oli kaikkien vientilupapäätöksien tekoon osallistuneiden tiedossa. Asevienti päätettiin lopettaa vasta sen jälkeen, kun ilmeni, että Patrian AMV-ajoneuvoja oli ilmeisesti käytetty Jemenissä.
On täyttä puppua, että ATT estäisi Yhdysvaltojen asevientiä sen liittolaisille. Todennäköisempi syy on se, että presidentti Trump ja hänen hallintonsa haluavat romuttaa monenkeskisen sopimusjärjestelmän. Yhdysvalloilla on siihen mahdollisuus, sillä se on ainoa maa maailmassa, joka todellakin pystyy niin halutessaan eristäytymään muusta maailmasta. Sen seuraukset ovat kuitenkin pitkällä aikavälillä tuhoisammat Yhdysvalloille kuin muulle maailmalle.