Tekoälyn ja robotiikan emeritusprofessori Noel Sharkey vierailee Helsingissä 12.-13.6. Täysin autonomisten asejärjestelmien vastaisesta työstään tunnettu Sharkey oli mukana muun muassa eteläkorealaisen KAIST-yliopiston boikotissa.
Helsingissä Sharkey tapaa poliitikkoja, tutkijoita ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Vierailun tarkoituksena on herättää keskustelua täysin autonomisiin asejärjestelmiin eli niin sanottuihin tappajarobotteihin liittyen.
Täysin autonomiset asejärjestelmät ovat kehitteillä olevia aseita, jotka voisivat valita kohteensa ja iskeä ilman ihmisen ohjausta. Niin kutsuttuihin robottiaseisiin liittyy monia oikeudellisia, eettisiä ja turvallisuusongelmia. Siksi kansalaisjärjestöt ovat tehneet vuosia töitä niiden kieltämiseksi. Nyt asiasta keskustellaan YK:ssa.
Vierailu on osa kansainvälisen Campaign to Stop Killer Robots -kampanjan toimintaa. Kampanjan suomalaisia jäseniä ovat rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto. Ne vaativat Suomea tukemaan aktiivisesti täysin autonomisten asejärjestelmien sääntelyä. Lisäksi ne katsovat, että asiaan tulee puuttua kansallisesti ja EU:n tasolla.
Sharkeyn vierailun yhteydessä järjestetään briiffi ja poliittinen paneelikeskustelu eduskunnan Kansalaisinfossa tiistaina 12.6. sekä lehdistötilaisuus Postitalossa keskiviikkona 13.6. Haastattelut Sharkeyn kanssa ovat sovittavissa sähköpostitse minna.vahasalo[a]sadankomitea.fi tai puhelimitse 040 167 96 60.
12.6. klo 9-11 Keskustelua autonomisista asejärjestelmistä, Eduskunnan kansalaisinfo
Mitä ovat täysin autonomiset asejärjestelmät ja millaisia ongelmia niihin liittyy? Mitä Suomen tulisi tehdä autonomisten asejärjestelmien sääntelemiseksi? Aiheesta alustavat emeritusprofessori Noel Sharkey sekä Suomen Punaisen Ristin oikeudellinen neuvonantaja. Poliittisessa paneelissa keskustelevat kansanedustajat Jyrki Kasvi, Mika Kari, Hanna Sarkkinen ja Matti Vanhanen. Keskustelun vetää Sadankomitean järjestökoordinaattori Minna Vähäsalo. Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti.
13.6. klo 9-11 Lehdistötilaisuus: Tekoäly sodassa ja rauhassa, Postitalo, kokoustila Lakka
Tekoälyn ja robotiikan kehitys luovat sekä uusia uhkia että mahdollisuuksia rauhan ja turvallisuuden kannalta. Millaisia ongelmia liittyy täysin autonomisiin asejärjestelmiin? Entä kuinka tekoälyä voisi hyödyntää rauhanrakentamisessa? Aiheesta alustavat emeritusprofessori Noel Sharkey sekä Rauhankone-idean isä, professori Timo Honkela. Tapahtuma on englanninkielinen.
Ilmoittautumiset lehdistötilaisuuteen toivotaan tarjoilujen vuoksi viimeistään 12.6. osoitteeseen minna.vahasalo[a]sadankomitea.fi.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Järjestökoordinaattori Minna Vähäsalo, Sadankomitea
040 167 96 60