Historiallinen tilaisuus robottiaseiden sääntelemiseksi epäonnistuu, koska kourallinen valtioita vesittää enemmistön vaatimukset. Uusi toivo sopimusneuvottelujen aloittamisesta tulee ajankohtaiseksi vuonna 2022, kun yhä useampi valtio osoittaa poliittista johtajuutta.
Pieni vähemmistö valtioista, mukaan lukien autonomisten asejärjestelmien kehittämiseen investoivat Yhdysvallat ja Venäjä, ovat selvästi päättäneet käyttää YK:n tavanomaisia aseita koskevan yleissopimuksen (CCW) konsensusperiaatetta hyväkseen. Pitämällä suurinta osaa valtioista panttivankeina estetään liikkuminen kohti kansainvälistä oikeudellista vastausta autonomian säätelemiseen asejärjestelmissä.
Samalla kun CCW:n kuudes tarkastelukonferenssi epäonnistui perjantaina sopimaan askeleista uuden lain neuvottelemiseksi, useat valtiot tunnustavat kiireellisen tarpeen oikeudellisen vastauksen saavuttamiseen. Tämä tapahtuu kenties samanlaisissa olosuhteissa, jotka johtivat miina- ja rypäleasekieltosopimusten luomiseen.
Kahdeksan vuotta kestäneiden keskustelujen jälkeen selkeä enemmistö valtioista vaatii neuvotteluja uudesta kansainvälisestä laista, jolla varmistetaan riittävä ihmisen hallinta voimankäytössä. Kuudes tarkastelukonferenssi on kuitenkin hyväksynyt mandaatin, joka vastaa järkyttävän huonosti siihen, mitä maailma tarvitsee. Valtiot jatkavat CCW-kokouksia ensi vuonna ilman minkäänlaista sopimusta selkeästä tavoitteesta.
Edistystä CCW:n ulkopuolisista neuvotteluista?
Useat valtiot ovat osoittaneet poliittista johtajuutta, mikä viittaa siihen, että CCW:n ulkopuolella tapahtuvat neuvottelut ovat nyt todennäköiset – ja jopa ainoa tie, jolla voidaan saavuttaa merkittävää edistystä. Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg ja Uuden-Seelannin aseidenriisunnasta ja -valvonnasta vastaava ministeri Phil Twyford ovat molemmat kehottaneet uuden kansainvälisen lain neuvottelemiseen autonomisten aseiden säätelemiseksi. Myös Norjan ja Saksan uudet hallitukset lupaavat toimia asian edistämiseksi. 68 valtiota YK:ssa ovat osoittaneet poliittista johtajuutta vaatien oikeudellisesti sitovaa välinettä.
Tuhannet tekniikan ja tekoälyn asiantuntijat ja tutkijat, Stop Killer Robots -kampanja, Amnesty International, Human Rights Watch, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea, 26 Nobel -palkinnonsaajaa ja laaja kansalaisyhteiskunnan verkosto ovat vaatineet uutta kansainvälistä sopimusta. Aika on nyt kypsä ulkoisen prosessin aloittamiseen robottiaseiden säätelemiseksi.
”Päättäjien on vedettävä moraalinen ja oikeudellinen raja koneiden suorittamaa ihmisten tappamista vastaan. Selkeä enemmistö valtioista on johdonmukaisesti ilmaissut, että ihmisen riittävä hallinta voimankäytössä on varmistettava ja estettävä katastrofaaliset humanitaariset seuraukset, joita tappajarobottien käyttö aiheuttaisi. Nyt on heidän aikansa johtaa”, sanoo Richard Moyes, Stop Killer Robots -kampanjan koordinaattori.
”Kun näiden aseiden tutkimus ja testaus etenevät, säätelymahdollisuudet pienenevät entisestään. CCW on jälleen kerran osoittanut kyvyttömyytensä saavuttaa tyydyttävää edistystä – nyt on tähän sitoutuneiden valtioiden aika ottaa johtoasema ulkoisessa prosessissa. Näin voimme saada aikaan sellaisen läpimurron, jonka olemme aiemmin nähneet maamiinoja ja rypäleaseita koskevissa sopimuksissa”, sanoo Amnesty Internationalin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Verity Coyle.
Stop Killer Robots -kampanja on yli 180 kansainvälisen, alueellisen ja kansallisen kansalaisjärjestön ja tutkijan verkosto, joka työskentelee 66 maassa varmistaakseen, että ihmisellä säilyy riittävä hallinta voimankäytössä.
Amnesty International on yksi yhdeksästä verkoston ohjauskomitean jäsenestä. Verkoston jäseniä Suomessa ovat Rauhanliitto, Sadankomitea, Rauhanpuolustajat, Tekniikka elämää palvelemaan ja Naiset rauhan puolesta.
Ota yhteyttä Campaign to Stop Killer Robots tiedotuspäällikköön: Clare Conboy, Puh./WhatsApp. +44 (7507) 415-987, media@stopkillerrobots.org