Sadankomitean rauhanpalkinto Kyyjärven kunnalle

Tiedote 6.12.2016 13:30

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutettiin tänä vuonna Kyyjärven kunnalle tunnustuksena kunnan ja kuntalaisten hyvästä asennemuutoksesta. Kuntalaisten suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on vuoden aikana muuttunut vastaanottokeskuksen vastustamisesta turvapaikanhakijoiden näkemiseen kunnan voimavarana.

Tänä vuonna rauhanpalkinnolla halutaan kiinnittää huomiota velvollisuuteemme auttaa sodasta kärsiviä. Maailmassa on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan pakolaisia. Konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä tulee auttaa. On myös tärkeää, että turvapaikanhakijat nähdään voimavarana eikä uhkana. Sadankomitea pitää kunnan toimintaa malliesimerkkinä yhteiselosta, joka edistää ja edustaa osaltaan kestävää rauhaa.

”Vuoden aikana on vastaanottokeskuksiin tehty useita polttopulloiskuja, ja pieni mutta äänekäs osa suomalaisista osoittaa itsenäisyyspäivänä mieltä "Suomi ensin" -tunnuksin pakolaisia, turvapaikanhakijoita tai muita maahanmuuttajia vastaan. Näiden vastenmielisten ja osin rikollisten ilmiöiden vastapainoksi on ilahduttavaa, että kyyjärveläisten mielestä pakolaiset ovat kunnalle voimavara, eivät rasite”, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

”Kyyjärven kunnan ja kuntalaisten palkitsemisella Sadankomitea haluaa rohkaista muita Suomen kuntia ja niiden asukkaita osaltaan auttamaan sotaa pakenevia. Kukaan ei jätä kotiaan huvin vuoksi eikä matkusta Suomeen saakka pakolaisille maksettavien etuisuuksien toivossa”, Mielonen jatkaa.

Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo näkee yhdeksi asennemuutoksen ja onnistuneen yhteiselon syyksi kunnan pienuuden, jonka ansiosta ihmiset tutustuivat toisiinsa nopeasti. Muita syitä olivat demokratian kunnioittaminen, hyvä tiedottaminen sekä vapaaehtoistoiminta.

”Päättäjien keskuudessa kunnioitettiin esimerkillisesti demokratiaa. Äänestyksessä ”hävinneet” vastustajat käänsivät julkisesti kelkkansa heti päätöksen jälkeen ja ryhtyivät aktiivisten kuntalaisten rinnalla tekemään työtä sen eteen, että homma onnistuu. Kyyjärvellä tehtiin myös tiedottamisen suhteen kovasti töitä. Kaikki valmisteluun ja päätöksiin liittyvät tilaisuudet ja kokoukset kuvattiin nettiin ja siten ne olivat ja ovat edelleen kaikkien saatavilla siellä. Muutoksen tekijöinä olivat myös hyvin organisoidut ystäväperheet ja ennen kaikkea se työ, mitä tehtiin yksinäisten turvapaikanhakijamiesten sitouttamiseen Kyyjärvelle. Pelkotiloja ja ennakkoluulojahan herättivät erityisesti nuoret miehet, joita tulijoista oli vajaa kolmannes”, Ylitalo kuvailee.

Muut kunnat voivat oppia esimerkiksi Kyyjärven aktiivisesta ja avoimesta tiedottamisesta ja kyyjärvisten luottamushenkilöiden toiminnasta. ”On ymmärrettävää ja jopa tärkeää, että päätöksentekovaiheessa päättäjissä on kahta leiriä, mutta kun päätökset on tehty, niin sitten eletään sen mukaan. Kaksi leiriä siksi, että niinhän se tosiasiassa on kuntalaistenkin keskuudessa ja sitä taustaa vasten suora yksimielinen päätös ei heijastaisi lähtötilanteen mielipiteitä kuntalaisten keskuudessa”, toteaa Ylitalo.

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva. Rauhanlaivassa on sinivalkoinen kukkakoristelu, joka kuvastaa suvaitsevaa rauhan Suomea. ”Sinivalkoisuus on otettava takaisin äärioikeistolta. Minun Suomessani saavat kaikki kukat kukkia”, Kallio kertoo taideteoksestaan.

Palkinto luovutettiin Sadankomitean itsenäisyyspäivän matineassa Rauhanasemalla tiistaina 6.12. Palkinnon vastaanotti Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo. Palkinnon luovutti Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen itsenäisyyspäivän puheensa yhteydessä.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa bloggaaja Sakari Timonen, presidentti Tarja Halonen, Sovittelufoorumi ja Suomen EAPPI-ohjelma.