Maailman sotilasmenot 1750 miljardia vuonna 2012

Tänään 15.4. vietetään kansainvälistä sotilasmenojen vastaista toimintapäivää

Sotilasmenot ovat suuret huolimatta siitä, että maailma elää talouskriisiä. Vuonna 2012 sotilasmenot olivat SIPRI:n (Stockholm International Peace Research Institute) julkaiseman vuotuisen tilaston mukaan 1750 miljardia Yhdysvaltain dollaria, vuoteen 2011 nähden luku laski vain puoli prosenttia.

Taantuma on saanut eri maiden hallitukset säästämään inhimillisestä hyvinvoinnista: ilmastokatastrofin torjumiseen, tappavien tautien vastaiseen taisteluun sekä YK:n asettamiin vuosituhattavoitteisiin ohjattuja varoja on leikattu, kun taas sotilasmenoihin käytetään yhä suuria summia.

Rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto kritisoivat sotilasmenojen suuruutta maailmantilanteessa, jossa sotilasmenojen suuruus on yksi olennainen osa sitä, miten talouskriisiin on päädytty.

Tänään julkistetun Euroopan Unionin maiden varustelua käsitellyt tutkimusraportti (Guns, Debt and Corruption: Military spending and the EU crisis) nostaa esille sen tosiasian että esimerkiksi Euroopan Unionissa juuri ne maat, jotka ovat pahiten joutuneet velkakriisin kouriin, ovat myös maita, joiden sotilasmenot ja -hankinnat ovat 2000 luvulla olleet ylimitoitettuja suhteessa näiden maiden bruttokansantuotteisiin.

– On järjetöntä että talouslaman keskellä, Euroopan Unionissakin, jonka valtioita ei uhkaa sotilaallisesti mikään, käytetään edelleen  valtavia summia sotilaallisen varustautumiseen, ihmettelee Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

– Kehitysyhteistyömäärärahoilla ja esimerkiksi työttömyyden hoitoon käytetyillä varoilla tuotettaisiin globaalisti kestävämpää turvallisuutta kuin sotilasmenoja kasvattamalla, jatkaa Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa.

Kansainvälistä sotilasmenojen vastaista toimintapäivää (Global Day of Action on Military Spending) vietetään tänään 15. huhtikuuta kolmatta kertaa. Toimintapäivän takana on Rauhanliiton ja Sadankomitean kansainvälinen kattojärjestö International Peace Bureau IPB sekä amerikkalainen Institute for Policy Studies IPS. Kansalaisjärjestöt järjestävät tänään maanantaina 40 maassa yhteensä yli sata tapahtumaa, joilla muistutetaan sotilasmenojen haitallisuudesta sosiaaliselle kehitykselle.

Lisätietoja:

Toimintapäivän sivu
EU-raportti

Siprin tilastot ja tiedote
Siprin tiedot ruotsiksi