Pax-webinaari: Kone ihmisen saappaissa

22.11.2024

Zoom

Kone ihmisen saappaissa – Tekoälyn kilpavarustelu ja asevalvonnan haasteet

Tekoälyn kehittyessä ihmisen rooli taistelukentällä pienenee ja asejärjestelmät suorittavat tehtäviä yhä itsenäisemmin. Valtiot investoivat yhä enemmän autonomisten aseiden kehittämiseen. Sotilaallista tekoälyä käytetään jo nyt esimerkiksi Ukrainassa ja Gazassa autonomisesti ohjautuvissa lennokeissa ja kohteiden tunnistamisessa. Tuore raportti varoittaa uuden teknologian käynnistämästä kilpavarustelusta.

Tervetuloa webinaariin kuulemaan tekoälyn merkityksestä sodankäynnissä, kansainvälisen sopimisen solmukohdista sekä uusien teknologioiden ja tekoälyn kehityksen eettisistä ja vastuukysymyksistä!

Webinaarissa pohdimme:

  • Miten tekoäly ja autonomiset aseet muuttavat sodankäynnin luonnetta?
  • Millaisia eettisiä ja vastuukysymyksiä tekoälyn kehitys herättää?
  • Miten kansainvälinen asevalvonta reagoi näihin uusiin haasteisiin?

Keskustelemassa ovat Teknologian tutkimuskeskuksen johtava tutkija Nina Wessberg, tekoälyasiantuntija ja sotatieteiden maisteri, kapteeniluutnantti Lauri Vasankari sekä autonomisten asejärjestelmien säätelyä tutkinut YTM Yeti Ahonen-Kakko. Keskustelun vetää Stop Killer Robots Finland -verkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen.

Webinaari järjestetään perjantaina 22.11.2024 klo 13:00 – 14:30 Zoomissa.

Ilmoittaudu mukaan ja hyppää linjoille ajankohtaiseen keskusteluun tekoälystä. Saat ilmoittautumisen yhteydessä henkilökohtaisen linkin webinaariin.

Lisätietoja puhujista

Lauri Vasankari

Vasankari on AI konsultti 61N Solutions Oy:ssä, kapteeniluutnantti, sotatieteiden maisteri, tekoälyn ja datatieteiden diplomi-insinööri sekä operaatioanalyysin tohtoriopiskelija Maanpuolustuskorkeakoululla ja tekoälyn tekniikan tohtoriopiskelija Turun yliopistossa.

Hän työskentelee 61N Solutions ohjelmistotalon tekoälykonsulttina suunnittelemassa ja toteuttamassa tekoälypohjaisia ratkaisuja kansallisen turvallisuuden tietojärjestelmiin. Aiemmin Vasankari toimi Puolustusvoimien upseerina Merivoimissa sekä Maanpuolustuskorkeakoululla, joista jälkimmäisessä autonomisten sotilaallisten järjestelmien tutkijana sekä tekniikan opettajana. Vasankarin tutkimustyö jatkuu paraikaa kahden väitöskirjan työstämisellä niin itsensä tekoälyn saralla kuin merellisten miehittämättömien järjestelmien operaatioanalyyttisessä tarkastelussa.

Nina Wessberg

VTT:n johtava tutkija Wessberg on noin 25 vuoden ajan tutkinut teknologian, ihmisten ja yhteiskunnan suhdetta. Meneillään olevissa tutkimushankkeissa Wessberg keskittyy tutkimaan sosioteknisyyttä tekoälyn etiikan, biopolttoaineiden ja pienydinreaktoreiden hyväksyttävyyden, kiertotalouskaupunkien muutosprosessien, kaksoissiirtymän (vihreä siirtymä ja digitaalisuus) oikeudenmukaisuuden sekä kestävän kehityksen datan jakamisen näkökulmista. Wessberg on ympäristöpolitiikan tohtori ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri, sekä sosioteknisen muutoksen dosentti Tampereen yliopistossa ympäristöpolitiikassa.

Yeti Ahonen-Kakko

Ahonen-Kakko luonnehtii itseään LAWS asiantuntijaksi. Tematiikka tuli hänelle tutuksi 2019 alkuvuodesta, kun hän osallistui Genevessä YK:n CCW:n informaaleihin kokouksiin. Siitä asti hän on seurannut aktiivisesti ja tutkinut autonomisiin asejärjestelmiin liittyviä kansainvälisen politiikan ilmiöitä, normien kehitystä sekä aseistariisuntakeskustelua laajemmin. Pro Gradussaan Ahonen-Kakko käsitteli aseistariisunnan normeja ja kansainvälistä oikeutta autonomisten asejärjestelmien kontekstissa. Gradu palkittiin parhaana rauhantyötä edistävänä opinnäytteenä 2024. Maisteriopintojensa ohella hän kirjoitti julkaisun LAWS:sta EU:n aseistariisunta konsortiolle ollessaan SaferGlobella. Tarkoitus Ahonen-Kakolla on jatkaa väitöskirjan pariin autonomisten asejärjestelmien ja kansainvälisen politiikan parissa. Työkseen hän toimii tällä hetkellä yhdistyshallinnon asiantuntijana sekä häirintäyhdyshenkilönä Tampereen ylioppilaskunnalla.

Tutustu Safergloben infopaperiin

Taustaksi voit tutustua hiljattain julkaistuun SaferGloben infopaperiin autonomisista aseista, tekoälyn kilpavarustelusta ja säätelyn haasteista tästä linkistä.