Olen 25-vuotias helsinkiläinen valtiotieteiden opiskelija. Yhteiskunnallinen keskustelu ja toiminta on aina tuntunut tärkeältä, mutta konkreettisten toimintamuotojen löytäminen ei aina ole ollut helppoa. Filosofian ja yhteiskuntatieteiden opinnot auttavat ymmärtämään ja tulkitsemaan yhteiskunnallisia kysymyksiä rauhasta ja oikeudenmukaisuudesta, mutta polku täytyy tallata itse.
Minulle rauhantyö merkitsee sellaisen yhteiskunnan rakentamista, jossa tasa-arvo ja ihmisoikeudet toteutuvat kaikkialla. Rauhantyö on niin keskustelua vähemmistöjen asemasta Suomessa kuin köyhyyden ja globaalin eriarvoisuuden vähentämistä. Molemmat ovat kestävän rauhan perusedellytyksiä.
Erilaisia toimintamuotoja on lukuisia, mutta omalla kohdallani tärkeitä askeleita on ollut vapaaehtoistoiminta Amnestyssä sekä Sadankomitean Rauhanlähettiläs-koulutus, johon osallistuin viime vuonna. Globaalikasvatus ja rauhantyön teemojen esillä pitäminen yhteiskunnallisessa keskustelussa ovat tärkeitä asioita, joilla ylläpidetään yhteiskunnan sopeutumiskykyä ja luodaan valmiuksia paremmalle huomiselle. Omalla kohdallani Rauhanlähettiläs-koulutus tarjosi myös tärkeitä kontakteja muihin alalla toimiviin ihmisiin ja organisaatioihin, joista on ollut suuri apu oman polun löytämisessä. Rauhantyötä ei tarvitse tehdä yksin.
Tällä hetkellä rauhantyöni koostuu monesta purosta. Olen mukana rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo SaferGloben toiminnassa sekä jeesaillut Sadiksen Rauhanlähettiläs-koulutuksen kehittämisessä. Olen mukana Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisössä (Helsinki Think Company), jossa kannustamme opiskelijoita konkretisoimaan osaamistaan erityisesti haastekilpailujen avulla. Yhdessä niistä osallistettiin turvapaikanhakijoita ja suomalaisia opiskelijoita kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja, joiden tuli tehdä itsensä työllistäminen helpommaksi turvapaikanhakijoille. Kesäohjelmamme kulkee PeaceTech-teemalla, jossa etsitään heinäkuun ajan teknologisia ratkaisuja rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen. Omana harrastuksenani askartelen myös lautapeliä kansainvälisestä politiikasta, joka toivottavasti valmistuttuaan auttaa hahmottamaan globaalien instituutioiden moninaista roolia aina valtakamppailuista vääjäämättömään yhteistyöhön.
Valtteri Frantsi, 25, opiskelija, Helsinki
Rauhan tiellä -kampanjan pääsivulle
Lisätietoja Sadankomitean jäsenyydestä ja vapaaehtoistyöstä