Olen kuullut ihmisistä, joilla on liikaa kesäkurpitsaa joskus sadonkorjuun aikaan. En pysty kuvittelemaan sellaista omalle kohdalleni, sillä herkullisinta mitä tiedän ovat uunissa paistetut kesäkurpitsasiivut ja voisin syödä niitä vaikka joka päivä. Tässä pari lempitapaani käsitellä kesäkurpitsat parhaaksi herkuksi ikinä.
Pasifistinen ruoka on sellaista, että se rasittaa planeettaa ja muita elollisia mahdollisimman vähän eikä edistä konflikteja. Lähellä kasvanut satokauden ruoka on erinomainen esimerkki tästä ja tähän aikaan vuodesta kun kesäkurpitsasato on parhaimmillaan on sitä oikein syödä myös paljon.
Kesäkurpitsat uunissa
Kesäkurpitsaa, esimerkiksi sellainen vastasyntyneen ihmisen kokoinen kesäkurpitsa tai pari-kolme pienempää
Kylmäpuristettua öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä, mutta myös kylmäpuristettu rypsiöljy soveltuu mainiosti
Siivuta kesäkurpitsat vajaan sentin siivuiksi ja levitä ne pellille vierekkäin. Pirskottele siivujen päälle reippaasti öljyä. Paista kesäkurpitsasiivuja 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet hiukan väriä, mutta eivät ole vielä palaneet yhtään.
Kuorrutetut kesäkurpitsat ja tofupalat
Kesäkurpitsaa, esimerkiksi sellainen vastasyntyneen ihmisen kokoinen kesäkurpitsa tai pari-kolme pienempää
Kylmäpuristettua öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä, mutta myös kylmäpuristettu rypsiöljy soveltuu mainiosti
Marinoitua tofua
Kuorrute
- 2,5 dl kikhernejauhoja
- 1 dl siemeniä (esimerkiksi seesaminsiemeniä ja tai pellavansiemeniä)
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl kuivattua korianteria
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl soojakastiketta
- 2,5 dl vettä
- 0,5 dl öljyä
Sekoita kuorrutteen kuivat ainekset toisiinsa ja sekoita sen jälkeen joukkoon vesi ja lopuksi öljy. Jätä hetkeksi turpoamaan.
Pilko tofu suuhun sopiviksi palasiksi ja levitä ne pellille. Siivuta kesäkurpitsat vajaan sentin siivuiksi ja asettele ne pellille vierekkäin. Levitä kuorrute kesäkurpitsaviipaleiden ja tofupalojen päälle tasaisesti. Paista kuorrutettuja siivuja 225 asteisessa uunissa 17-25 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja kuorrute on muuttunut hieman tummemmaksi. Varo polttamasta erityisesti tofupalasia.
Jos pidit näistä resepteistä, löydät samaa sarjaa lisää Pax-lehdestä. Tekeillä on myös keittokirja, sen voi jo ennakkotilata, vaikka se ei ihan valmis vielä olekaan.