Yhdistyksen toiminnan tarkoitus
Missiomme, arvomme, visiomme ja työmme keskeiset tavoitteet löydät periaateohjelmastamme. Usein kysytyistä kysymyksistä löydät tietoa esimerkiksi nimestämme, jäsenyydestämme ja monesta muusta asiasta.
Sääntöjemme mukaan ”Suomen Sadankomitea ry on pasifistinen ja antimilitaristinenrauhanjärjestö, joka vastustaa sotilaallista voimankäyttöä ja asevarustelua sen kaikissa muodoissa. Yhdistys tukee aseidenriisuntaa ja tekee työtä, jotta Suomi ja Euroopan unioni olisivat aktiivisia rauhan, turvallisuuden, ihmisoikeuksien ja vakauden edistäjiä maailmassa. Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa siten, että yhteiskunnan resursseja käytetään kansalaistenhyvinvoinnin parantamiseksi ja globaalien haasteiden ratkaisemiseksi asevarustelun sijaan. Suomen Sadankomitea ry on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.”
Voit tutustua sääntöihimme tästä.
Rahoitus
Vuosittainen tulorahoituksemme on vaihdellut 2020-luvulla noin 70.000 – 255.000 euron välillä riippuen saadusta hankerahoituksesta ja valtionavustuksista. Rahoituksen jakautumista on avattu alla olevassa taulukossa. Vuoden 2025 tiedot ovat arvioita. Tietoja on päivitetty tilinpäätöksen 21.4.2024 hyväksymisen ja valtioneuvoston 26.4.2024 antamien tietojen perusteella 8.5.2024.
Valtiolta saadut yleisavustukset ovat olleet 29-71 prosenttia kaikista tuloistamme 2020-luvulla. Niistä tärkein on ollut valtakunnallisten rauhanjärjestöjen valtionavustus, jonka ”tavoitteena on rauhantyön avulla tukea rauhaa, yhteiskunnallista vakautta ja konfliktien ehkäisyä.” Valtioneuvosto päätti huhtikuussa 2024 lakkauttaa sen vuoden 2025 alusta lähtien. Olemme myös saaneet vuosina 2020-2023 ulkoministeriön valtionavustusta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin liittyvään kansalaisjärjestötoimintaan. Saamamme avustus oli vuodessa 20.000 – 25.000 euroa ja sitä käytettiin aseidenriisunnan ja asevalvonnan tukemiseen sekä Suomen kansallisen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman mukaiseen toimintaan eli nuorten kouluttamiseen.
Projekti- eli hankerahoitukset ovat olleet tulorahoituksestamme noin 15 prosenttia. Siitä suurimman osan on muodostanut ulkoministeriön ja myöhemmin valtioneuvoston myöntämä valtionapu Eurooppa-tiedottamiseen. Olemme myös saaneet EU:lta Erasmus+ rahoitusta, Mine Action Canadalta tukea Stop Killer Robots Suomen kampanjan koordinointiin ja toteuttamiseen sekä tukea suomalaisilta yksityisiltä sivistyssäätiöiltä.
Rauhanlähettiläsakatemian osuus kokonaisrahoituksestamme on kasvanut koko ajan ja on nyt noin 25 prosenttia. Tämä rahoitus tulee useista eri lähteistä kuten EU:n Erasmus+ rahoituksesta, Työväen opintorahastolta, kumppanien vuosimaksuista, osallistujien maksamista osallistumismaksuista ja lahjoituksista.
Varsinainen oma varainhankintamme on ollut noin 10-31 prosenttia. Se pitää sisällään jäsenmaksut (n. 15.000 euroa vuodessa), tukituotemyynnin (pinssit, kirjat, paidat jne.), rahankeräyksen eli lahjoitukset, muut lahjoitukset ja yhteistyöt.
Olemme erityisen kiitollisia Työväen Opintorahastolta, Tradekan säätiöltä, Kuluttajaosuustoiminnan säätiöltä, Leo Mechelin säätiöltä ja Kansan Sivistysrahastolta saamistamme avustuksista ja lahjoituksista.
Lisätietoja taloudestamme ja toimintamme tuloksista voit lukea vuosikertomuksistamme:
vuosikertomus 2022.
Tilinpäätökset
Tilinpäätökset ja vuosikertomukset toimitamme yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttävälle yhdistyksen kokoukselle ja jäsenillemme, rahankeräyksiä valvovalle Poliisihallitukselle ja rahoittajillemme. Sen lisäksi raportoimme rahoittajille toiminnan tuloksista ja rahoitusehtoihin liittyvistä seikoista sekä muita kunkin rahoittajan raportoinnissa pyytämiä tietoja. Tilinpäätöksemme ja raporttimme ovat julkisia asiakirjoja, jotka saa pyytämällä kyseisiltä julkisilta rahoittajilta. Voit myös tutustua tilinpäätöksiimme tässä:
Tilinpäätös 2023
Tilinpäätös 2022
Tilinpäätös 2021
Tilinpäätös 2020.
Arkistomme vuodesta 1963 lähtien on luovutettu Kansan Arkistoon.
Hallituksen jäsenet (2024)
Bertrand Russelin Sadankomitea rahasto
Bertrand Russelin Sadankomitea rahasto on merkkipäivä- ja testamenttirahastomme Leo Mechelin säätiön yhteydessä. Rahaston hoitokunnan muodostavat säätiön hallituksen edustaja ja Suomen Sadankomitea ry:n edustajat.
Hoitokunta: Kaisu Kinnunen, Nora Luoma, Anni Lahtinen (Leo Mechelin säätiön hallituksen jäsen).
Jäsenyytemme ja sidosryhmämme
Olemme perustajäseniä seuraavissa yhteisöissä:
Laajan turvallisuuden verkosto WISE ry
Edustajamme hallituksessa: Nora Luoma
Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön sr. (KIOS)
Ydin-julkaisut ry.
Edustajamme hallituksessa: Aleksi Okkonen
Olemme jäseninä seuraavissa yhteisöissä:
Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo ry
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
Maailma.net ry
Edustajamme hallituksessa: Juhis Ranta
Suomen Rauhanliitto ry
Edustajamme hallituksessa: Kari Välimäki, Kari Paasonen, Folke Sundman
Suomen YK-liitto ry
Edustajamme hallituksessa: Noora Pätsi
Taksvärkki ry
Edustajamme hallituksessa: Lotta Kivinen
Olemme jäseniä seuraavissa verkostoissa ja kampanjoissa:
Abolition 2000
Campaign to Stop Killer Robots
Edustajamme: Kaisu Kinnunen
Cluster Munition Coalition (CMC)
Control Arms Coalition
European Forum on Armed Drones (EFAD)
European Network Against Arms Trade (ENAAT)
International Action Network on Small Arms (IANSA)
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
International Campaign to Ban Landmines (ICBL)
International Peace Bureau (IPB)
Kansallinen rauhanvälityksen koordinaatiotyöryhmä, Ulkoministeriö
Edustajamme: Jarmo Pykälä
Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto
Edustajamme: Pinja Viitasaari
War Resisters International (WRI)
Edustajamme: Annika Hämäläinen