3.6.2014
Kampanjoitsijat eri puolilta maailmaa toivovat lisää maita – erityisesti Afrikan maita – mukaan ratifioimaan ja edistämään sopimuksen voimaantuloa. Nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että saamme aikaan laajan sopimuksen, joka säätelee aiemmin huonosti säädeltyjä ase- ja ammusvirtoja. Konfliktien tappaman ihmismäärän ei saa antaa nousta hallitsemattomasti.
Asekauppasopimus avattiin allekirjoitettavaksi tasan vuosi sitten. Tänään kymmenisen valtiota lisää, muun muassa Australia, Belgia, Itävalta, Luxemburg, Samoa, St Vincent ja Grenadiinit, ratifioivat sopimuksen YK:n päämajassa järjestettävässä seremoniassa. Maat liittyvät asekauppasopimuksen osapuolten kasvavaan joukkoon, jossa ovat mukana jo esimerkiksi merkittävät aseviejämaat Ranska, Saksa ja Iso-Britannia.
Tämän päivän uusien ratifiointien jälkeen tarvitaan enää alle kymmenen maata sisällyttämään sopimus lainsäädäntöönsä, minkä jälkeen sopimus astuu voimaan kahden kuukauden kuluttua.
Robert Mtongan (Control Arms Coalition) sanoin: “Sopimuksen maantieteellinen leviävyys Euroopasta ja Afrikasta Tyynellemerelle ja Karibian alueelle osoittaa selkeästi sen takana olevan maailmanlaajuisen tuen. Nyt sopimuksen allekirjoittajamaiden tulee vastata sen asettamiin tavoitteisiin ja standardeihin, ja aloittaa tiukka kontrolli kahdeksankymmenenviiden miljoonan dollarin arvoiselle asekaupalle.”
“Päivän seremonia merkitsee yhtä uutta tärkeää virstanpylvästä tiellä kohti globaalia asekauppasopimusta. Toisaalta emme ole vielä perillä. Tarvitsemme vielä ainakin kahdeksan maata ratifioimaan ATT:n, jotta siitä tulisi osa kansainvälistä oikeutta. Erityisesti kehotamme afrikkalaisia valtioita, jotka ovat olleet suuressa roolissa ATT-neuvotteluissa, ratifioimaan sopimuksen niin pian kuin mahdollista.”
“Ennen kuin ATT:n osapuolet voivat sallia aseiden viennit, niiden täytyy arvioida se riski, että asemateriaalia väärinkäytettäisiin ihmisoikeusloukkauksiin tai kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin.”
ATT on ensimmäinen kansainvälisesti sitova sopimus, joka säätelee globaalia ase- ja ammuskauppaa. Yli 500 000 ihmistä kuolee vuosittain aseellisen väkivallan johdosta, ja miljoonat elävät väärissä käsissä olevista aseista johtuvan hyväksikäytön, raiskauksen ja pakolaisuuden pelossa. Konfliktialueilla elävät maksavat kalliisti huonosti säädellystä asekaupasta. Esimerkiksi maailman tuoreimmassa valtiossa, Etelä-Sudanissa jo valmiiksi monimutkainen kriisitilanne on kärjistynyt suuren pienasemäärän takia. Pienaseet lisäävät bensiiniä paikallisten konfliktien liekkeihin, ja kärjistävät niitä kyläkonflikteista kansalliselle tasolle.
Tuhannet asukkaat ovat jo kuolleet ja yli 1,3 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Silti yhä enemmän aseita tulvii maahan joka päivä, mikä ainoastaan kiihdyttää väkivaltaa. Monet alueelta paenneet eivät uskalla palata kotiin vakavien alueella päivittäin tapahtuvien vakavien ihmisoikeusrikkomusten, kuten etnisten puhdistusten, raiskausten, kostoiskujen ja kohdennettujen lapsitappojen takia.
Control Arms Coalitionin Anna Macdonaldin mukaan Etelä-Sudan on vain yksi ajankohtainen esimerkki siitä, miksi tarvitsemme kansainvälisen asekauppasopimuksen. “Miehet, naiset ja lapset ympäri maailman elävät raiskauksen, väkivallan, pakkomuuttamisen ja kuoleman pelossa sääntelemättömän asekaupan takia. ATT:n voimaantulolle on selkeä poliittinen tahto, mitä osoittaa sen yltyvä ratifiointimäärä. Sopimuksen täytyy kuitenkin olla muutakin kuin sanoja paperilla. Nyt valtioiden on lunastettava lupauksensa ja varmistettava sopimuksen vankka ja kunnianhimoinen toimeenpano, jossa asekauppa tuodaan vahvan kontrollin piiriin.”
Sopimuksen tausta
ATT hyväksyttiin Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen enemmistöpäätöksellä 2.4.2013 . 154 valtiota äänesti sopimuksen puolesta, kolme sitä vastaan ja 23 maata pidättäytyi äänestämästä. Sopimus astuu voimaan 90 päivää sen jälkeen, kuin viideskymmenes allekirjoittajamaa osoittaa ratifiointinsa YK:lle.
Allekirjoittamalla sopimuksen valtiot sitoutuvat:
– Säätelemään kaikkia tavanomaisten aseiden, ammusten ja aseosien siirtoja
– Kieltämään tavanomaisten aseiden, ammusten ja aseosien viennin alueille, joilla on riski aseistuksen väärinkäyttöön sotarikoksissa, kansanmurhissa, hyökkäyksissä siviilejä vastaan tai muilla Geneven sopimusta rikkovilla tavoilla.
– Arvioimaan laajasti minkä tahansa siirron riskin rauhan ja turvallisuuden säilymisen kannalta ja kartoittamaan, voiko siirto olla yhteydessä vakaviin ihmisoikeusrikoksiin tai humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin, terrorismiin, järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sukupuolittuneeseen väkivaltaan tai väkivaltaan naisia ja lapsia kohtaan.
– Harkitsemaan, onko riski että aseet saatettaisiin uudelleenohjata alkuperäiseltä vastaanottajalta toiselle, rikoksiin syyllistyvälle vastaanottajalle
– Toimittamaan vuosittaiset raportit kansainvälisistä asesiirroista ja kansallisesta implementaatioprosessista sopimuksen osapuolille kansainvälisen asekaupan läpinäkyvyyttä lisäten.
Lisätietoa Control Arms Coalition – kampanjasta ja asekauppasopimuksesta: