Tiedote 20.9.2023
Julkaisuvapaa heti
Michela Magas ja Emma Hakala puhuvat Ilmastoturvallisuusfestivaaleilla – “Turvallisuus- ja ilmastotoimijoilla on opittavaa toisiltaan”
Ilmastoturvallisuusfestivaaleille 21.–22.9. kokoontuu noin sata eri alojen ihmistä etsimään ratkaisuja ja luomaan verkostoja. Festivaalien keynote puhujina kuullaan MTF Labsin perustajaa Michela Magasia, joka toimii myös EU:n komission ja G7-maiden innovaationeuvonantajana, sekä Ulkopoliittisen instituutin johtavaa tutkijaa Emma Hakalaa.
– Olen tutkinut ilmastoturvallisuutta pitkään, mutta se on suurelle yleisölle vieläkin melko tuntematon aihe. Mielestäni on hauskaa, että sitä tuodaan esiin nyt festivaalin muodossa”, kertoo Emma Hakala.
Hakala on Ilmastoturvallisuusfestivaalien ensimmäisenä päivänä, torstaina, keynote-puhujana. Hän tutkii ilmastoturvallisuutta työkseen Ulkopoliittisessa instituutissa. Omassa puheenvuorossaan hän pyrkii tuomaan konkreettisten esimerkkien kautta esiin mitä ilmastoturvallisuus tarkoittaa.
– Olen itse jaotellut ilmastoturvallisuutta siten, että se pitää sisällään suoria, ketjuuntuvia ja siirtyviä uhkia. Yritän tehdä niitä ymmärrettäväksi esimerkkien kautta, Hakala paljastaa tulevasta puheestaan.
– Tarkoitus on, että festivaalin osallistujilla olisi jonkinlainen yhteinen käsitys siitä mistä puhutaan, vaikka kaikkien ei tarvitse minun tulkintaani jakaakaan, Hakala selventää.
Safer Climaten ja rauhanjärjestö Sadankomitean alulle laittaman festivaalin ohjelma rakentuu erilaisten työpajojen ympärille. Ilmatieteen laitoksella, Kumpulassa pidettävässä tapahtumassa osallistujat käsittelevät ilmastoturvallisuutta erilaisista näkökulmista. Työpajoissa käsitellään esimerkiksi ilmastoturvallisuuskeskustelun omistajuutta, sodan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia sekä ilmaston, kuoleman ja hyvinvoinnin rajapintoja.
Hakalan mielestä festivaali on erinomainen formaatti teeman popularisointiin. Se mahdollistaa osallistumisen, vaikka syvällistä asiantuntemusta aiheesta ei olisikaan. Festivaalit tuovat yhteen ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia taustoja tieteen, taiteen, kansalaistoiminnan ja julkishallinnon aloilta. Hakalan mukaan eri toimijat voivat oppia toisiltaan.
– Turvallisuuspuolella on perinnettä erilaiseen ennakointiin, mutta ilmastonmuutos ei sillä puolella vieläkään kovin konkreettisesti näy. Ilmastotoimijoiden pitäisi taas ottaa minimissään huomioon se, minkälaiset turvallisuusvaikutukset ilmastotoimilla on, Hakala sanoo.
– Ilmasto- ja turvallisuus liittyvät väistämättä toisiinsa. Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset uhkaavat ihmisten terveyttä, elinkeinoja ja muuta. Luonnonmullistusten seuraukset näkyvät myös Suomessa erilaisten vaikutusketjujen kautta. Ei voida Suomessa eikä muuallakaan ajatella, että välttyisimme myöskään turvallisuusvaikutuksilta. Sen takia niistä on tärkeää puhua, jotta voisimme ennakoida ja varautua niihin, Hakala sanoo.
Ilmastoturvallisuusfestivaalien toisen päivän keynote-puhujana on Michela Magas, hän on maailmanlaajuisen yhteisöalusta MTF Labsin perustaja sekä Euroopan komission innovaationeuvonantaja. Magas on tottunut tuomaan yhteen eri tieteen- ja taiteenaloja ja politiikkaa. Tästä hän tulee puhumaan myös Ilmastoruevallisuusfestivaaleilla, yhteistyön rakentamisesta eri toimialojen välillä.
Ilmastoturvallisuusfestivaalin tarkoitus on nostaa esiin ilmasto- ja turvallisuuskeskustelun kytköksiä, sekä etsiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin turvallisuusuhkiin. Tapahtuma tuo yhteen eri alojen asiantuntijoita, tieteen tekijöitä, taiteilijoita, julkishallinnon edustajia, kansalaisjärjestöjä ja yritysmaailmaa.
Festivaalin keynote-puhujat ja järjestäjät vastaavat mielellään median kysymyksiin.
Festivaalin työpajojen esittelyt
Kuka omistaa ilmastoturvallisuuskeskustelun?
(Opintokeskus Sivis, KVS-säätiö)
Ilmastoturvallisuudesta keskustellaan yhä enemmän tutkimuksen, järjestötoiminnan, koulutus- ja kasvatussektorin sekä yritysten piirissä. Aihe näkyy myös mediassa aiempaa enemmän. Koska ilmiö on suhteellisen uusi, eivät tiedon tuottamisen ja välittämisen tavat aiheen suhteen ole vakiintuneet. Usein aiheesta keskustelu etenkin julkisuudessa jää kohtalaisen pienen tutkijajoukon sekä turvallisuuspoliittisten asiantuntijoiden varaan. Tässä työpajassa kysymme, kuka tuottaa ilmastoturvallisuuteen liittyvää tietoa, miten sitä jaetaan ei toimijoiden välillä, kuka tuntee omistajuutta ilmastoturvallisuuskeskusteluun sekä miten varmistetaan tiedon syntyyn, välittämiseen ja käyttöön liittyvä oikeudenmukaisuus. Mitä tietoa eri tasoilla tuotetaan, tarvitaan ja miten eri tasojen (paikallinen, kansallinen, EU, globaali) välillä liikutaan?
Ilmasto, kuolema ja (mielen) hyvinvointi
(Safer Climate)
Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja heikentyneen ilmanlaadun vaikutukset lisäävät kuolleisuutta ja heikentävät hyvinvointia globaalisti. Ne vaikuttavat myös negatiivisesti mielenterveyteemme ja psykososiaaliseen hyvinvointiimme. Tarvitsemme luonnontieteilijöitä, yhteiskuntatieteilijöitä, taiteilijoita ja kansalaisyhteiskuntaa työskentelemään yhdessä uusien ratkaisujen luomiseksi näihin haasteisiin ja auttamaan meitä selviytymään synkistä muutoksista ja menetyksistä, joiden kohtaamista emme voi välttää. Tässä työpajassa hyödynnetään tieteellisiä ja taiteellisia lähestymistapoja sekä yhdessä kokemista.
Sodan ilmasto- ja ympäristövaikutukset
(Sadankomitea)
Työpajassa pohditaan mitä ymmärretään sodalla, ilmastonmuutoksella ja ympäristövaikutuksilla sekä miten ne liittyvät toisiinsa. Perehdymme siihen, miten sotilaallisessa maanpuolustuksessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pyritään vähentämään. Kysymme, miten ympäristönsuojelu tulisi ottaa huomioon sotilaiden koulutuksessa, sodankäynnissä ja jälleenrakennuksessa sekä millaisia ristiriitoja ne sisältävät yhteiskunnan muiden toimien kanssa? Toisaalta elinympäristöjen tuhoamista käytetään myös sodankäynnin keinona. Mikä ja miltä itseasiassa turvataan ja onko ympäristö osa sitä? Ilmastonmuutoksen ketjuuntuvat vaikutukset myös kärjistävät olemassa olevia ongelmia ja konfliktien juurisyitä kuten kiistoja viljelysmaasta, vedestä ja luonnonvaroista tai ruokapulaa ja pakolaisuutta. Onko ympäristöllä itseisarvoa?
Ilmastoturvallisuusfestivaaleja järjestää Sadankomitean ja Safer Climate -verkoston kanssa yhteistyössä Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR), Opintokeskus Sivis, KVS säätiö, Savonia ammattikorkeakoulu, Phoenix Coaching oy ja Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali.
Ilmastoturvallisuusfestivaali on osa meneillään olevaa Kuluttajaosuustoiminnan säätiön rahoittamaa Kohti turvallisempaa ilmastoa-hanketta, jota koordinoivat Sadankomitea ja Safer Climate. Safer Climate-verkosto on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Atmosphere and Climate Competence Center (ACCC)-lippulaivaa.
Festivaalin virallinen sivu: https://www.saferclimate.org/ilmasto-turvallisuus-festivaali
Info medialle: https://www.saferclimate.org/ilmasto-turvallisuus-festivaali/media
Kuvapankki: https://www.flickr.com/photos/sadankomitea/albums/72177720310638944
Lisätietoja:
Juhis Ranta
viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija, Sadankomitea
040 167 9660
Rosa Rantanen,
koordinaattori, Safer Climate -verkosto
050 336 0785
rosa.rantanen@helsinki.fi
Tapahtuman järjestelyjä, ohjelmaa ja osallistumista koskevat tiedustelut:
Elina Niinimäki,
tapahtumakoordinaattori, Sadankomitea
040 172 2118
elina.niinimaki@sadankomitea.fi