Ratkaisuhakuisempi huominen

Kun selkä on kipeä, otat särkylääkettä. Ja kun kipu ei helpota, otat lisää. Oireet helpottavat hetkeksi, mutta selkä ei parane. Tiedät, että selkää pitäisi jumpata, mutta otat mieluummin särkylääkettä, koska joutuisit näkemään vaivaa: perehtymään oikeisiin jumppaliikkeisiin, toistamaan niitä pidemmän aikaan – ja todennäköisesti jatkamaan liikuntaa, jotta särky ei palaa. Et voisi palata entisiin tapoihisi. Olisi muutoksen aika. Kaveri vieressä vetää mieluummin lääkkeitä ja niin sinäkin. Se on helpompaa. Keskityt oireiden hoitamiseen tilanteen parantamisen sijaan. Jossain kohtaa vain lääkkeet eivät enää viekään särkyä ja saatat jopa saada muita oireita niiden käytöstä.

1 686 miljardia dollaria. Niin paljon maailma käyttää rahaa sotilasmenoihin: asevarusteluun ja sotimiseen. Hoidetaan oireita. Oireita, jotka ilmenevät mm. levottomuuksina, nälänhätänä, pakolaisuutena ja terrorismina. Miksi toistaa samaa kaavaa ja odottaa, että lopputulos muuttuisi? Eikö tämä sotimisen tie ole jo nähty? Ei sotia voi lopettaa sotimalla. Kostonkierre on loputon. Pitäisikö vihdoin myöntää, että jos halutaan eri lopputulos on toimittava eri tavalla. Tavalla, joka kestää ja katsoo kauemmas tulevaisuuteen. Ratkaisuhakuisella tavalla, joka pureutuu syihin, joista levottomuudet kumpuavat.

Sen sijaan, että kaikki energia ja resurssit on jatkuvasti suunnattu seurauksiin reagointiin, vaihtoehtona olisi hoitaa syitä, joista oireet johtuvat: ilmastonmuutosta ja tiedon puutetta. Rahat syiden hoitamiseen ovat jo saatavilla. Ne voitaisiin ohjata asevarustelusta toimintaan, joka muokkaisi maailmaa niin, ettei aseita enää tarvittaisi.

Vahvemman velvollisuus on tukea heikompaa ja taloudellisten resurssien tasaisempi jakautuminen olisi kaikkien etu. Tähän pääseminen edellyttää tasavertaisempia lähtökohtia elämään ja tässä koulutus on avainsana. Vain ihminen, jolla on perustarpeet kunnossa jaksaa edes kiinnostua ilmastonmuutoksesta. Ja terroristiksi ryhtyy ainoastaan ihminen, joka kokee, ettei hänellä ole mitään menetettävää

Lyhyellä tähtäimellä joku voi hyötyä toisen epäonnesta (ainakin taloudellisessa mielessä), mutta pitkällä tähtäimellä tässä kierteessä on vain häviäjiä. Sen sijaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä hyötyvät kaikki. Se on ihmiskunnan elinehto, ei mielipidekysymys.

Hilkka Lahtinen-Ojala